Standardi kvaliteta vode u EU i u Srbiji (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2021, 11:57

Standardi kvaliteta vode u EU i u Srbiji (AUDIO)

Prošlog meseca, stupila je na snagu Direktiva o kvalitetu vode namenjene za ljudsku potrošnju za EU.

Šta sadrži ova direktiva, o tome je sa Majdom Adlešić, vodnim agentom "Vodne agencije" razgovarala novinarka RNS Dragana Ratković.

Direktiva je doneta kao odgovor na zahteve preko milion i 800 hiljada Evropljana koji su 2018-te potpisali prvu ikada uspešno sprovedenu evropsku građansku inicijativu „Pravo na vodu” (Right to water).

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usledila kao podrška poboljšanju pristupa bezbednoj vodi za piće za sve Evropljane, kako bi se omogućilo i podstakli ljudi da piju vodu iz slavine, a ne flaširanu i da se kvalitet vode iz slavine poboljša.

Direktiva ističe, osim zdravstvene strane i pojedinih štetnih hemikalija u njoj i važnost o tome koliko bi trebalo da smo svi svesni ograničenosti vodnih resursa i potrebe njenog racionalnog korišćenja.

Takođe se potencira da je potrebno da se gradovima i opštinama daju podsticaji da na javnim prostorima i prostorijama, zgradama voda mora biti besplatna.

Veoma su podeljeni nivoi rizika od samog izvorišta do krajnjeg korisnika i svi oni moraju biti u komunikaciji, ističe naša sagovornica.

EU ne može Srbiju da sankcioniše kada je u pitanju kvalitet vode već samo može da izrazi zabrinutost naročito kada su u pitanju štetni olovo i arsen.

"Institut Batut je u izveštaju za 2019 godinu došao do zaključka da je od 50 kratkih vodovoda, 11 je imalo mikrobiološki neispravne uzroke a ja se bojim da je taj broj u realnosti mnogo veći" izjavila je Adlešićka jer, kako kaže gotovo da nema mesta, posebno u Vojvodini, gde se već svim čulima može osetiti neispravnost kvaliteta vode.

Uprkos tome što je Svetska organizacija "Right to water" još 2015 godine povela kampanju da se roba proglasi opštim dobrom a ne robom, krajem prošle godine je na njujorškoj berzi ona ipak postala roba I to otvara još jedno pitanje o ljudskim pravima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.