Šta znači potpisivanje sporazuma sa Fronteksom? Ništa

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta znači potpisivanje sporazuma sa Fronteksom? "Ništa"

Beograd -- Oprečne informacije iz Beograda i Evropske unije oko taga da li će Fronteks doći na granice Srbije. Ali, oficir te službe već je u Srbiji.

U Briselu tvrde da je Srbija pristala da obezbedi pristup graničarima Fronteksa. To je deo strategije EU da pojača kontrole granica i poveća broj deportacija. U igri i dalje ideja o sabirnim centrima na Balkanu. Sve to prenosi Dojče Vele, dok srpski zvaničnici to oštro demantuju.

Međutim, policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU za migracije i obalsku stražu već je u Srbiji. Naime, Stevan Tatalović iz organizacije Info Park kaže da je Fronteks sa svojim oficirom za vezu stigao u Srbiju u julu 2017, a zvanično je počeo da radi u septembru prošle godine. "Od tada traju ti pregovori da li i bna koji način ćew Fronteks biti zastupljen u Srbiji", kaže on.

Kako objašnjava, ukoliko ugovor o prisustvu EU policije za migracije i obalsku stražu na granicama Srbije i bude potpisan to bi konkretno značilo ništa. "Sporazum najpre mora da bude ratifikovan u nacionalnom zakonodavstvu. Primer je, možda ne tako slavan, Albanija koja je to uradila pre devet meseci ali se još uvek ništa nije dogodilo po tom pitanju. Dakle, Fronteks vrlo često ima uspostavljenu tu saradnju sa zemljama nečlanicama EU, sa kojima pokušava na neki način da unapredi zaštitu spoljašnje grabnice i slično, što se na primer desilo sa Turskom", kaže on.

Na pitanje da li uopšte ima razloga za dolazak Fronteksa na srpske granice, Tatalović smatra da ima jer to podrazumeva unapređenje granične kontrole, što se negde opisuje kao upravljanje granicama. Podseća da je Srbija usvojila novi zakon upravo iz te oblasti, pa bi se saradnja sa Fronteksom mogla posmatrati i kao dodatno unapređenje te oblasti.

Podseća da Srbija ima dobru saradnju i sa Europolom, iako nije članica EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.