Šta građani Srbije misle o ulasku u EU? Objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 21:16

Šta građani Srbije misle o ulasku u EU? Objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja

Kada bi se danas održavao referendum o ulasku Srbije u EU, 33 odsto građana glasalo bi za, a isto toliko bi bilo protiv, pokazalo je Demostatovo istraživanje.

Na referendum ne bi izašlo 17 odsto građana, dok isti taj procenat ispitanika ne zna ili nema odgovor na pitanje kako bi se izjasnio o ulasku Srbije u EU.

Na reprezentativnom uzorku od 1.600 građana na teritoriji cele Srbije, koje je obavljeno krajem aprila i početkom maja, izjednačen broj onih koji su "za" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i onih koji su "protiv". Prethodno Demostatovo terensko istraživanje javnog mnjenja, koje je rađeno u decembru prošle godine na uzorku grada Beograda, pokazalo je da je za ulazak Srbije u EU bilo 30 odsto građana, a za nijansu veći broj građana, 31 odsto, bio je protiv.

Istraživač Demostata Milomir Mandić rekao je da se, budući da je najnovije istraživanje na uzorku Srbije pokazalo izjednačen rezultat, 33 odsto za i protiv, a imajući u vidu da Beograd tradicionalno ima više proevropskih pristalica nego ostatak Srbije, može konstatovati da je došlo do blagog rasta onih koji se izjašnjavaju za EU.

Ističe i da je procenat onih koji su za ulazak u EU u Beogradu sada i veći od 30 odsto.

On navodi da je na pad poverenja građana Srbije u proces pristupanja EU godinama unazad uticala i sama Evropska unija, zbog svoje konfuzne politike prema Zapadnom Balkanu, posebno pre izbijanja rata u Ukrajini, ali da se to promenilo od početka sukoba u Ukrajini.

"Poslednje ohrabrenje i pozitivan signal stigao je od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen", ističe Mandić, aludirajući ma nedavno objavljeni plan fon der Lajen od četiri tačke za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.