Izvor: RTS, 02.Feb.2021, 00:58

Šta građani Srbije misle o Kini

U trinaest evropskih zemalja, u septembru i oktobru prošle godine, sprovedeno je istraživanje javnog mnjenja o Kini. Više od 60 odsto ispitanika u Srbiji ima pozitivan pogled na Kinu, a gotovo polovina ispitanika izjavila je da se njihov pogled na ovu azijsku zemlju poboljašao u poslednje tri godine.
Istraživanje je rađeno u deset zemalja Evropske unije, Velikoj Britaniji, Rusiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Srbiji. Rukovodilac projekta je Univerzitet Palackog u Češkoj. Povezao je brojne istraživače.

Jelena Gledić, viši lektor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da su imali kolege i sa univerziteta i sa instituta.
"Imali smo kolegu koji je bio zadužen za Veliku Britaniju, a radi na Univerzitetu u Hongkongu, Švedski institut za međunarodne odnose, letonski Riga univerzitet, univerizteti iz Francuske, Italije, Španije", navodi Gledićeva.
Anketu je činilo niz pitanja vezanih za ekonomiju, politiku, kulturu, kao i pamdemiju.
"Postoji saglasnost da se sarađuje na globalnim pitanjima kao što su klimatske promene, kao što je javno zdravlje, kao što je borba protiv terorizma", navodi Gledićeva.
Srbija se, kako ankete pokazuju, izdvaja po izuzetno pozitivnoj percepciji Kine.
Gledićeva ističe da joj je bilo najinteresantnije to zbog čega Srbija percepira Kinu tako pozitivno i ono što se čini jeste da su to prilično pragmatični razlozi.
"Jedno je da u kontekstu pandemije u kojem je rađeno istraživanje, igrom slučaja, percepcija je da je Kina izuzetno pomogla Srbiji. Takođe, Kina se percipira kao ekonomski i vojno snažna zemlja koja može da parira Rusiji i SAD", navodi Gledićeva.
Naredne godine slična anketa će se raditi i u zemljama Jugoistočne Azije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.