Šta će Srbija uraditi da zadrži svoje lekare? VIDEO

Izvor: B92, 15.Nov.2017, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će Srbija uraditi da zadrži svoje lekare? VIDEO

Nedostatak kadrova u Evropskoj uniji otvorio je vrata za srpske zdravstvene radnike, ali i stvorio potencijalni problem za domaći zdravstveni sistem.

Rešenje pokušavaju da nađu i država i zaposleni.

Diploma i radno iskustvo se podrazumevaju, osnovno znanje stranog jezika je obavezno. Nemački jezik se i u Nišu intenzivno uči.

"Kada se nekome baš žuri individualno se prijavi, samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << profesor i polaznik i oni to završe za nekih dva meseca, gde traže nastavu da imaju svakog dana jer već imaju ponudu - samo se čeka da nauče jezik i da polože taj međunarodni ispit", kaže Sanja Ilić, koordinatorka škole stranih jezika u Nišu.

Odlazak lekara u inostranstvo nije domaći već i evropski specijalitet.

"Problem će nastati jer su sva predviđanja da će u Evropi do kraja ove decenije trebati milion zdravstvenih radnika. Naravno da to nije samo Srbija, to je i ostala Evropa koja ima manje plate ali kako mi prilazimo EU biće sve veći i veći problem", navodi Zoran Ilić iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost".

"Migracija kvalifikovanih zdravstvenih radnika iz Srbije pravi problem prvenstveno zato što je država uložila trud i novac u njihovo obrazovanje i stručno usavršavanje. Ona takođe znači da će se u nekom trenutku verovatno pojaviti manjak zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", ističe Matijas Mauher iz Evropske konfederacije javnih službi.

Zapošljavanje, 10% veće plate, više specijalizacija i ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu - ponuda je države za ostanak u Srbiji.

"Spremni smo da te sve naše talentovane i dobru decu koju zapošljavamo da šaljemo u inostranstvo na specijalizacije, da dolaze strani stručnjaci ovde da ih edukuju i da leče naše ljude. Kod nas je trenutno ta faza da mi obnavljamo naš medicinski kadar", kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Ja ne znam šta bi bila konkurentna plata. Ne možete vi da date konkurentnu platu u odnosu na Švajcarsku i Nemačku, ali troškovi života nisu isti u Srbiji kao u Švajcarskoj i Nemačkoj. Zamislite da ostavimo bolnice koje su u nekim trenucima bile u potpunosti kao poljske bolnice i da im date platu recimo 2000 evra. Mislite da će ostati? Ja sam sigurna da neće ostati", navela je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Najviše zainteresovanih, ali i ponuda za posao dolazi iz Nemačke i skandinavskih zemalje. Zainteresovanih ima i za odlazak u Katar ili Saudijsku Arabiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.