Šta će Crnogorci sa evrom ako uđu u EU?

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jan.2013, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će Crnogorci sa evrom ako uđu u EU?

Crna Gora godinama kao svoju valutu koristi evro iako nije članica ni evrozone ni Evropske Unije. Hoće li ta zemlja, tokom pregovora o pristupanju Uniji morati da ga se odrekne, kako bi ga kasnije ponovo, po pravilima, uvela?

Setimo se, da bi izbegla inflaciju, ali i na taj način napravila otklon od režima Slobodana Miloševića, 1999. godine Crna Gora napušta dinar kao svoju valutu i uvodi nemačku marku, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odobrenje te zemlje.

"Mi smo kupili nemačku marku, tada – kupili, izvršili konverziju i imamo u platnom sistemu evro i to je neka prećutna saglasnost, u ovom trenutku,“ kaže crnogorski ministar finansija i donedavni guverner Centralne banke Radoje Žugić.

 Da bi neka zemlja uvela evro kao svoju valutu, uslov je pre svega da bude članica Evropske unije, a onda i da poštuje kriterijume iz Mastrihta, koji se odnose na nisku stopu inflacije, budžetski deficit ispod tri, a javni dug manji od 60 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Ministar Žugić kaže da zbog čuvanja evra u Crnoj Gori sprovode mere štednje, zamrzavaju penzije, planiraju dodatan porez na zarade. Ipak, za ulazak u evrozonu, portparol Evropske centralne banke Kšižanovski navodi još jedan kriterijum:

"Zemlja mora da uspostavi stabilan devizni kurs, što znači da valuta zemlje mora da bude stabilna u odnosu na evro u određenom vremenskom periodu.“

Da li će Crnoj Gori tražiti da uvede svoju valutu da bi ispunila i taj kriterijum – biće politička odluka. Ministar finansija se nada da neće. To što Crna Gora sad nema svoju valutu, za ministra stvari čini jednostavnijim:

"To je po nama olakšavajuća okolnost uz ostale kriterijume koje bi trebali ispuniti da postanemo zvanično članica evrozone.“

Stručnjak sa Instituta za ekonomska istraživanja u Kelnu Jurgen Mates kaže da bi eventualno uvođenje svoje valute moglo pomoći zemlji, ukoliko se nađe u ekonomskim problemima. On ne isključuje mogućnost da se uvođenje nove valute traži od te zemlje. "Mogu samo da pretpostavim da je Crna Gora možda u nekim makroekonomskim poteškoćama, pa da bi ih izbegla neko rešenje može biti sopstvena valuta, jer bi bila moguća devalvacija, tj. bila bi moguća i sopstvena monetarna politika.“

U Crnoj Gori, koja ima oko 650.000 stanovnika, kažu da tako mala ekonomija ne može uticati na evrozonu. Izgovor je isti i za ostale zemlje koje koriste evro iako nisu u Evropskoj monetarnoj uniji – kako za Vatikan sa 832 stanovnika, Andoru, San Marino, Monako, tako i za Kosovo sa skoro dva miliona stanovnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.