Izvor: B92, 25.Okt.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Srbiju čeka pre kandidature

Beograd -- Evropska komisija, kada joj Savet ministara EU prosledi zahtev za članstvo države aplikanta, treba da proceni pripremljenost zemlje za proces pristupanja.

Procena se radi na osnovu Upitnika koji predstavlja zvanični instrument kojim se procenjuje pripremljenost.

Pozitivno mišljenje Evropske komisije otvara mogućnost sticanja statusa kadidata i perspektivu pristupnih pregovora o članstvu.

Na sajtu vladine Kancelarije za pridruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU navodi se da se broj pitanja u Upitniku razlikuje u svakom pojedinačnom slučaju i zavisi od specifičnih karakteristika zainteresovanih država potencijalnih kandidata.

Upitnik koji je svojevremeno pripreman za Hrvatsku brojao je oko 4.500 pitanja, a za Crnu Goru 2.178.

Na osnovu dobijenih odgovora države - aplikanta izrađuje se Mišljenje Evropske komisije o tome da li je zemlja spremna za status kandidata, kao i da li je zemlja spremna za sledeću fazu - definisanje okvirnog datuma za pregovore o pristupanju, o čemu konsenzusom odlučuju države članice EU.

U ovom procesu je od izuzetne važnosti da odgovori budu formulisani koncizno i jasno, sa tačnim i proverenim podacima, kao i da budu usaglašeni sa politikom i propisima i države potencijalnog kandidata i EU.

Odgovori treba da pruže precizne podatke o zemlji, od poštovanja političkih i ekonomskih kriterijuma, do stepena usaglašenosti zakonodavstva sa propisima EU.

Odgovori treba da daju i adekvatne podatke o institucionalnim i administrativnim kapacitetima neophodnim za prihvatanje i primenu evropskih standarda u svakom od 35 pregovaračkih poglavlja, dodaje se u saopštenju.

Šefovi diplomatija Evropske unije odlučili su danas u Luksemburgu da Evropskoj komisiji proslede zahtev Srbije za članstvo u Uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.