Šta EU kaže o potezu Đukanovića

Izvor: B92, 12.Jun.2020, 17:23

Šta EU kaže o potezu Đukanovića

EU je pozdravila spremnost vlasti u Crnoj Gori da privremeno obustave primenu Zakona o slobodi veroispovesti.

Ona je ujedno i pozvala na nastavak ekspertskog dijaloga, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

"EU je konstatno naglašavala važnost dijaloga. U tom duhu pozdravljamo spremnost Vlade Crne Gore da privremeno obustavi primenu Zakona o slobodi veroispovesti i da ohrabri nastavak dijaloga na ekspertskom nivou", navode u Komisiji.

Portparolka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske komisije Ana Pisonero u pisanom saopštenju naglašava da Brisel pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa primjenom Zakona o slobodi veroispovesti koji je u Crnoj Gori usvojen u decembru 2019. godine.

"Kao što smo ranije naglašavali, regulisanje pitanja religijskih zajednica predstavlja nacionalnu nadležnost, ali to treba da bude urađeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne čionioce i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, uključujući slobodu veroispovesti", navodi Pisonero.

U Evropskoj komisiji dodaju da se ekspertski dijalog o položaju religijskih zajednica u Crnoj Gori mora odvijati u skladu sa svim preporukama koje se nalaze u Mišljenju Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.