Srpski specijalci protiv pirata

Izvor: BKTV News, 17.Nov.2013, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski specijalci protiv pirata

Dvanaestočlani tim specijalaca početkom decembra biće angažovan na zaštiti pomorskog saobraćaja u misiji EU protiv suzbijanja piratstva kod obala Somalije.
Misija Evropske unije pod nazivom “Atalanta” pokrenuta je zbog suzbijanja piratstva uz obale Somalije.
Ova zemlja razorena je višegodišnjim ratom, a posledica takvog urušavanja državnih institucija jeste masovno piratstvo na tom delu Indijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << okeana, otimanje brodova i članova posade i iznuđivanje otkupa da bi brodovi bili vraćeni, a posada puštena na slobodu.
Tim specijalaca Vojske Srbije prošao je kroz obuku u Grčkoj i Francuskoj, a nedavno je izvedena završna vežba “Pirat 01” na brodovima Rečne flotile na ušću u Beogradu, piše Politika. Oni će u decembru otputovati u Džibuti, u tamošnju bazu francuske vojske.
Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio izjavio je na komemorativnoj ceremoniji povodom Dana primirja da su Srbija i Francuska u Prvom svetskom ratu uspostavile bratstvo po oružju.
“Gotovo 100 godina posle prve zajedničke akcije, današnji francuski i srpski vojnici će dodati još jednu novu epizodu francusko-srpskom bratstvu po oružju, ovog puta kroz vojnu misiju EU u Džibutiju”, rekao je ambasador Denio.
Specijalci Vojske Srbije – komandant ovog tima je pripadnik “Kobri” a svi ostali su iz Specijalne brigade – iz Džibutija će biti prebačeni na brod “Karolina skan” koji plovi pod zastavom Antigve i Barbude, karipske ostrvske države, a iznajmljen je za potrebe Svetskog programa za hranu.
Tim za zaštitu broda čini 12 ljudi, a to su komandir, doktor i 10 podoficira, od kojih su dvojica sanitetski tehničari koji će istovremeno obavljati i sve druge vojničke dužnosti na zaštiti broda. Narednih meseci pripadnici Vojske Srbije biće naoružana pratnja broda koji će uplovljavati u luke Tanzanije, Kenije, Somalije i Džibutija, sa ovlašćenjem da u slučaju opasnosti po brod upotrebe vatreno oružje.
“Procedure su jasne, zna se na kojim distancama se izdaju upozorenja sumnjivim plovilima, prvo upozorenje se izdaje u trenutku kada priđu brodu na tri nautičke milje. Ako se ogluše na tri upozorenja, paljba na njih se otvara u trenutku kada priđu na 400 metara”, objašnjava jedan pripadnik ovog tima.
Na obuci su upoznati sa taktikom somalskih pirata, pa čak i sa jednim njihovim “skifom”, brzim čamcem, opremljenim automobilskim “tojotinim” motorom, od samih pirata, a koji je zaplenjen i sada služi za obuku u Grčkoj, piše ovaj list.
“U francuskoj bazi u Lorijenu, na atlantskoj obali, uvežbavali smo procedure, a u bazi NATO-a “Sauda” na Kritu, obučavani smo za konkretne zadatke kao što su ukrcavanje na brod na otvorenom moru, pretres malih čamaca, ali i kontrola većih brodova i transportnih kontejnera”, kaže član tima specijalaca za Politiku.
Polaznici obuke na Kritu, iako su domaćini znali da je reč o specijalcima, pre početka uvežbavanja su morali da na posebnim testovima uvere instruktore u svoju fizičku pripremljenost. Obučavani su u taktičkom kretanju po brodu i rešavanju eventualnih talačkih situacija, specijalni toranj poslužio je za simulaciju iskrcavanja iz helikoptera na brod sa visine od 12 metara. Na obuci je korišćeno vežbovno lično naoružanje sa obeležavajućom municijom.
U Ministarstvu odbrane kažu da se procene bezbednosnih rizika rade za sve misije u kojima učestvuju pripadnici Vojske Srbije i da se u tom pogledu operaciji “Atalanta” posvećuje posebna pažnja.
“Naši ljudi se pripremaju da bukvalno budu u situaciji koja je veoma približna borbenoj, i to ih čeka u Adenskom zalivu, u vodama Indijskog okeana. Inače, mi već imamo četvoricu oficira u ovoj misiji, trojicu u Operativnoj komandi u Londonu i jednog u Komandi snaga na holandskom brodu “Johan de Vit” i oni će praktično dočekati naš tim koji će u prvoj nedelji decembra otpočeti misiju na brodu Karolina skan”, kažu u Ministarstvu odbrane.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.