Izvor: TvojPortal.com, 09.Sep.2011, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Srpski Davos” ili izlaz iz krize ka Uniji

/dnevnik.rs/ Prvi Forum Srbija – Evropska unija u organizaciji Republičke vlade okupiće danas u beogradskom hotelu „Hajat“ više od 400 ministara, privrednika, intelektualaca, predstavnika nevladinog sektora i novinara iz raznih zemlja EU i regiona. Svojevrsni „srpski Davos“, kako ga je nazvao organizator događaja vicepremijer Božidar Đelić, odvijaće se pod nazivom „Prevazilaženje krize, put ka >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Evropskoj uniji”, a otvoriće ga predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Jedan od učesnika Foruma je i budući predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.


Po Đelićevim rečima, Srbija će na Forumu predstaviti napredak u reformama uoči objavljivanja mišljenja EK-a i očekivane odluke o prihvatanju kandidature Srbije. „Srpski Davos„ će biti i prilika da se lobira za učešće u novom fondu Unije iz kojeg bi se mogao graditi Koridor 10. O formiranju tog novog programa „teškog” 40 milijardi evra u ovom trenutku raspravlja se unutar same Unije.
Prvi Forum Srbija–EU Beograd dočekuje rastrazan između zahteva da se odrekne institucija na Kosovu i statusa kandidata. Vlast veruje da neće biti daljih uslovljanja.
– Srbija i EU su partneri u procesu pridruživanja i zato se ne zatežu odnosi, nego se traži rešenje problema radi ostvarenja cilja za koji verujemo da je u obostranom interesu: da region bude miran, stabilan, perspektivan, a možda je jedini način za to ulazak u EU – rekla je šefica poslaničkog kluba „Za evropsku Srbiju„ Nada Kolundžija.
U LDP-u navode da će stavovi briselskih zvaničnika biti znatno blaži nego stavovi Angele Merkel, ali da to ne bi trebalo pogrešno tumačiti.
– Srbija će trajno potonuti ako ne dobije kandidaturu do kraja godine, i to mora biti osnovna poruka sutrašnjeg skupa – rekao je Bojan Đurić.
On je dodao da će Forum biti prilika za „relaksaciju interpretacija” posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, ali i da se čuju EU uslovi koji su pred Srbijom.
Lider NS-a Velimir Ilić ocenio je da se ništa posebno ne može očekivati od Foruma, i dodao da je za EU pitanje Kosova rešeno, a da bi neko iz Srbije trebalo da kaže EU gde su „crvene linije”.
– Ako vlast ne može dalje, neka raspiše izbore i neka građani na izborima vide šta ko nudi – rekao je Ilić.
Poslanik SRS-a Dragan Stevanović rekao je da će EU i sutra nastaviti pritisak na Srbiju zbog Kosova.
D. Milivojević

politikaSrbijaforumhotel hajat
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.