Srpska hrana i Evropa (1): Dabogda u hasap grad udario

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jul.2011, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska hrana i Evropa (1): Dabogda u hasap grad udario

/vesti online/ Počev od 10. juna u Srbiji je počela primena Zakona o bezbednosti hrane, ili drugim rečima primena hasap standarda. Uvedena su pravila gde se i na kojoj temperaturi čuva proizvod, o higijeni zaposlenih i objekta. Vlasnik će morati da zapiše kada je i od koga primio sirovinu, ko je primio, pa i kada zaposleni peru ruke. Svetska zdravstvena organizacija usvojila je ovaj standard kao najefikasnije sredstvo za kontrolu bolesti, a u zemljama >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Evropske unije je obavezan.


Država je za sada ublažila propise oko hasap standarda, jer bi mali proizvođači hrane bankrotirali kada bi ga primenjivali u potpunosti
Troškovi za uvođenje hasap standarda su ogromni, i to odgovara samo velikim igračima, koji će tako ostati bez konkurencije. Samo za papirologiju treba izdvojiti između 7.000 i 15.000 evra, ne računajući prilagođavanja u lokalu, tvrde mali ugostitelji i pekari. U Uniji pekara potvrđuju da su ovaj sistem do sada primenili uglavnom samo veliki proizvođači.
Problem je što je kriza toliko osiromašila Srbiju, posebno male proizvođače i poljoprivrednike, da je država morala da ublaži stroge evropske propise. Stoga seljaci i vlasnici malih radnji za pripremu hrane ne moraju da imaju hasap, ali moraju da vode računa o dobavljačima hrane, higijeni i da vode dnevnik. Iz Uprave za veterinu najavljuju da, u prvo vreme, kontrola neće biti kaznena, već edukativna, ugostitelji će dobijati instrukcije kako da rade.Ostatak vesti pročitajte na linku

SrbijaEvropasrpska hranahccp

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.