Sredstva iz EU za Institut Vinča

Izvor: RTS, 10.Feb.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredstva iz EU za Institut Vinča

Institut za nuklearne nauke Vinča je među 11 univerziteta i tehničkih instituta u manje razvijenim regionima Evrope koći će dobiti po 2,4 miliona evra iz fondova EU. Cilj je da se privuku vrhunski naučnici u univerzitete i institute u tom regionu.

Iz fondova EU će po 2,4 miliona evra dobiti 11 univerziteta i tehničkih instituta u manje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razvijenim regionima Evrope. Među institucijama koje će dobiti srestva je i Institut za nuklearne nauke Vinča.

Evropska komesarka za istraživanje, inovacije i nauku, Mojra Gejgan-Kvin navela je da inicijativa i raspisivanje konkursa ERA Chairs ima za cilj da se privuku vrhunski naučnici u univerzitete i institute kako bi oni mogli da se takmiče sa ostalim naučnim centrima u okviru Evropskog istraživačkog prostora.

Na Prvi konkurs pod nazivom ERA Chairs podneto je 11 prijava.

"Odziv na prvi konkurs bio je ogroman. Pokazao je da postoji velika želja istraživačkih organizacija širom Evrope da podignu standarde" rekla je Gejgan-Kvin i istakla da je raspisan i novi konkurs - Horizont 2020. koji će obezbediti sredstva za sve istraživačke organizacije koje imaju potencijale.

Konkurs Horizont 2020. otvoren je 11. decembra 2013. a rok za prijavu je 15. oktobar 2014. godine.

U okviru konkursa ERA biće finansirani univerziteti i instituti iz Hrvatske, Belgije, Češke, Estonije, Poljske, Portugalije, Slovačke Slovenije i Španije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU podržava Institut u Vinči

Izvor: EurActiv Srbija, 10.Feb.2014

Institut za nuklearne nauke Vinča dobio je 2,4 miliona evra od EU za razvoj istraživanja u oblasti nanotehnologija. U okviru programa lidera evropskog istraživačkog prostora (ERA Chairs) isti iznos dobilo je još 11 institucija iz zemalja članica EU. Cilj programa je da smanji razlike izmedju regiona...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.