Sredstva EU se sve više zloupotrebljavaju

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 23:56

Sredstva EU se sve više zloupotrebljavaju

Trka u trošenju fondova Evropske unije pre isteka roka pokazuje da je došlo do porasta broja zemalja koje su pogrešno potrošile novac.

Istrage o 196 milijardi evra sredstava isplaćenih iz budžeta EU u 2022. otkrile su da postoje nepravilnosti povezane sa 4,2 odsto, što je više u odnosu na tri procenta godinu dana ranije, navodi se u izveštaju Evropskog revizorskog suda (ECA), prenosi Politiko. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Zemlje mogu da traže isplate u okviru prethodnog budžetskog ciklusa do kraja ove godine, dok novac iz fonda za oporavak nakon pandemije mora biti potrošen do 2026.

"Administracije u državama članicama biće pod mnogo većim pritiskom da brzo potroše novac. Ovog puta problem je u tome što ima mnogo više novca koji se može potrošiti u kratkom vremenskom periodu", rekao je predsednik ECA Toni Marfi za Politiko.

On je ocenio da ovo "povećava rizik od grešaka ili neoptimalnih projekata, ili, u najgorem slučaju, znači i prevaru."

Revizori su takođe otkrili probleme u 11 od 13 grantova za oporavak nakon pandemije isplaćenih 2022. godine, u iznosu od 47 milijardi evra. Greške zabeležene u redovnim programima EU kretale su se od tvrdnji o neprihvatljivim troškovima do lošeg poštovanja EU i nacionalnih pravila o nabavkama i državnoj pomoći, kao i u 14 slučajeva, sumnje na prevaru.

U jednom slučaju, poljoprivrednik u Italiji zatražio je poljoprivredne subvencije za parcelu za koju se tvrdilo da ima stabala limuna, ali je revizija potvrdila da tamo nema drveća.

Što se tiče fonda za oporavak, revizori su otkrili da 15 od 281 cilja za koje su isplaćeni grantovi za oporavak, a nisu na zadovoljavajući način ispunjeni ili nisu bili kvalifikovani za finansiranje ili je mera kasnije poništena. "Mi tvrdimo da su sve isplate u 2022. izvršene ispravno", rekao je portparol Komisije, odbacujući nalaz ECA.

Revizori brinu da se Italija i Španija, koje su među najvećim korisnicima novca EU za oporavak, bore da potroše redovna sredstva EU koja su im dodeljena. Italijanske vlasti su potrošile 67 odsto, a Španija 57 odsto kohezionih fondova, što postavlja pitanja o njihovoj sposobnosti da na vreme i na odgovarajući način potroše novac za oporavak EU, ocenjuje briselski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mediji: Sve veće zloupotrebe sredstava EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2023, 08:32

Trka u trošenju fondova Evropske unije pre isteka roka pokazuje da je došlo do porasta broja zemalja koje su pogrešno potrošile novac, saopštio je finansijski nadzorni odbor EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.