Srednjoškolci o izlasku Britanije iz EU

Izvor: NiskeVesti.rs, 17.Mar.2016, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci o izlasku Britanije iz EU

Prva debata u okviru ovogodišnje „Evropske škole debate“ održana je u Nišu, u organizaciji EU info centra Beograd, EU info kutka Niš i Otvorene komunikacije.

Šestoro srednjoškolaca iz Niša, Beograda, Pančeva i Kruševca debatovalo je o temi „Izlazak Velike Britanije iz EU – za i protiv”. Naizmenično su za govornicu izlazili branioci stava da Velika Britanija treba da ostane u Evropskoj uniji i njihovi oponenti.
“Tim koji je bio za izlazak ove države >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << iz EU zasnivao je stav na tvrdnji da Britanija godišnje iz svog budžeta izdvaja 10 milijardi funti za Evropsku uniju, a da pri tom nema uvid na šta se taj novac troši ni da li je u skladu sa njenim interesima. Takođe, smatraju da bi se Britanija samostalno efikasnije suočila sa migrantskom krizom”, kažu organizatori.
Drugi tim zagovarao je suprotan stav.
“Opozicioni tim istakao je kao glavni argument to što britanski eksperti smatraju da je napuštanje evropske porodice pogubno po ekonomiju. Time bi se uskratio pristup velikom tržižtu, koje je uspostavljeno još sedamdesetih godina prošlog veka. Uz to postoji mogućnost da Britanija sve sporazume i ugovore mora da uspostavlja ponovo, dok se ovako dosta oslanja na povlastice proizašle iz odnosa sa Unijom”
Žiri, koji su činili Aleksandra Strahinić, menadžerka za komunikacije SKC-a, novinar Velibor Petković i Đorđe Jovićević iz Otvorene komunikacije, dao je prednost afirmativnim debaterima, koji su branili izlazak Velike Britanije iz EU. Ovaj tim bio je ubedljiviji i prema mišljenju publike, u kojoj su bili učenici niških srednjih škola.
Učesnici debate prethodnih meseci su se pripremali za ovaj nastup na radionicama na kojima su učili da kritički i argumentovano pristupaju problemu i da o svakoj temi studiozno promisle.
Za tri godine, koliko se uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji organizuje Evropska škola debate, kroz nju je prošlo 90 učesnika – srednjoškolaca širom Srbije.
Nakon debate u Nišu, srednjoškolci će se takmičiti i u Paraćinu, Zaječaru i Novom Sadu i Bečeju, a završna debata održaće se 25. maja u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.