Srebrni surferi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2018, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebrni surferi

Iako je ekonomska situacija dosta povoljnija u odnosu na prethodne decenije, blizina EU i mogućnosti koje pruža je znatno povećala broj iseljenika, pre svega mlađih generacija stanovništva, što je posledično uticalo na izmenu demografske slike Srbije. Ništa bolja situacije nije ni u ostatku regiona, zapravo je mnogo gora. Stanovništvo zapadnih prostora nekadašnje nam zajedničke države Jugoslavije, kao recimo Hrvatska koja je članica EU, ima rapidan proces izmene demografije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog iseljavanja mladih. Bugarska i Rumunija su izgubile milione stanovnika, a sličan proces je zahvatio čitavu Istočnu Evropu.

Stoga države Istočne Evrope moraju računati na ovaj proces kao konstantu i pripremiti se na ono što sledi.

Internet je svakako korisno sredstvo u mnogim oblastima ljudske delatnosti a takođe i u procesu socijalizacije, povezivanja i pomoći starijem stanovništvu koje sve češće ostaje bez oslonca i podrške mlađih naraštaja.

Srebrnim surferima se označavaju internet korisnici stariji od 60 godina. Broj Srebrnih surfera je u stalnom porastu. Procenjuje se da u razvijenijim zemljama Evropske unije procenat internet surfera starije dobi se kreće između 70 i 80%. Kod nas u Srbiji i uopšte u Istočnoj Evropi taj procenat je znatno niži i kreće se negde do 20%. Internet opismenjavanje starijih generacija bi trebalo da bude strateški projekat države.

Društvena mreža Fejsbuk, koja u Srbiji broji preko 3,5 miliona korisnika, je manje zastupljena kod mlađih generacija, koje radije koriste Snepčet ili Instagram. Broj srebrnih surfera na srpskom Fejsbuku je prilično velik. 85% internet korisnika u Srbiji ima nalog na Fejsbuku, oko 15% njih su srebrni surferi. Većina njih ne želi da ističe broj svojih godina i često koristi profilne fotografije iz mlađih dana da bi lakše bili prihvaćeni na toj društvenoj mreži. Na Tviteru preovlađuju mlađe generacije i korisnici srednje dobi.

Moderne tehnologije mogu biti i već jesu od velike pomoći starijima. Pored mogućnosti stalnog kontakta sa svojim srodnicima, rasutim po svetu, koji značajan deo srebrnih surfera uveliko koristi, internet pruža i čitav niz drugih mogućnosti koje mogu popraviti kvalitet života starijih sugrađana.

Aktivna upotreba interneta i društvenih mreža srebrnim surferima donosi čitav niz benefita. Od prevencije demencije i očuvanja mentalnog zdravlja, preko informisanosti i zabave do uključenosti u društvene procese i mogućnosti zarade.

Komunikacija na društvenim mrežama starijih surfera znatno umanjuje depresiju, povećava osećaj sigurnosti, umanjuje osećaj usamljenosti, daje osećaj korisnosti i smisla i društvene prihvaćenosti, što je kod usamljenih i starijih čest problem.

Političari, marketari i profesionalni propagandisti na internetu obično previđaju starije osobe kao potencijalne klijente, te se u svojim kampanjama pre svega obraćaju mladima ili osobama srednje dobi. S obzirom da se broj srebrnih surfera stalno povećava, i da već sad iznosi negde između 15-20 odsto internet korisnika, svaka ozbiljnija internet kampanja bi morala ubuduće da uzme u obzir i ovaj nemali procenat internet korisnika ukoliko želi da postigne maksimalne rezultate. Dok se u zapadnim zemaljama rade ozbiljne studije o srebrnim surferima i njihovom udelu u sajber svetu, kod nas se nakon raznih reformi i tranzicija izgubilo i ono elementarno tradicionalno poštovanje prema starijim sugrađanima. No iako više nema tradicije i poštovanja, treba imati u vidu da su srebrni surferi još uvek živi ljudi, dakle poreski obveznici, glasači i kupci.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.