Srbiji status kandidata za EU do kraja godine

Izvor: Blic, 07.Feb.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji status kandidata za EU do kraja godine

BEOGRAD - Srbija će do kraja ove godine dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i biće određen datum početka pregovora, izjavili su danas u Beogradu ministri spoljnih poslova Srbije i Italije Vuk Jeremić i Franko Fratini

Ministri su se na konferenciji za novinare osvrnuli i na izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, založivši se za ozbiljnu, nezavisnu i međunarodnu istragu o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, kojom će biti utvrđena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istina.

Jeremić i Fratini su, takođe, najavili da će u maju u Beogradu biti održan samit vlada dve države.

Italija je jedna od država-članica EU koja je među prvima ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU. Zvanični Rim bio je i jedan od najvećih pobornika stavljanja Srbije na belu šengen listu.

Tadić se zahvalio na podršci

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio se danas italijanskom ministru inostranih

poslova Franku Fratiniju na podršci Italije evropskim integracijama Srbije u razgovoru u kojem je bilo reči o napretku bilateralnih odnosa, u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Tadić i Fratini razgovarali su u Beogradu o značaju realizacije dogovorenih italijanskih investicija u Srbiji.

Predsednik Srbije zahvalio je ministru Fratiniju na podršci Italije evropskim integracijama naše zemlje.

Tokom razgovora bilo je, takođe, reči o dijalogu Beograda i Prištine i o regionalnim pitanjima, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Đelić: Nastavićemo sa reformama i saradnjom s Tribunalom

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evrointegracije Božidar Đelić poručio je danas da će Srbija nastaviti da se angažuje u cilju pune saradnje s Haškim sudom, ali i u sprovođenju reformi kako bi do kraja godine stekla status kandidata za članstvu u EU.

"Sve ćemo učiniti da zaslužimo podršku Italije i drugih zemalja EU, uključujući punu saradnju s Tribunalom i sve druge nužne korake i reforme kako bi Srbija obezbedila konsenzus za ključne korake ka EU", a to su status kandidata i dobijanje datuma za početak pregovora, rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije i italijanski ministar su istakli da će zvanični Rim u decembru podržati Srbiju za dobijanje statusa kandidata i određivanje datuma početka pregovora za člastvo u EU.

Đelić je na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem, rekao da će Srbija uložiti maksimalne napore i ove godine da ne bude nelegalne emigracije i da će nastaviti da privlači strane investicije posebno italijanske, poput Fijata i Benetona.

"Srbija i Italija veoma su tesno ekonomski i finansijski povezane zemlje", rekao Đelić.

Prema Fratinijevim rečima, Italija će nastaviti s podrškom kako u bilateralnim odnosima tako i u procesu evroinitegaracija Srbije.

Fratini je rekao da je Srbija među prvim zemljama koja je prihvatila poziv italijanskog premijera Silvija Berluskonija da učestvuje na manifestaciji Expo 2015. u Milanu.

On je još dodao da je Italija zainteresovana da ulaže u Srbiju i učestvuje u planiranim projektima iz oblasti infrastrukture i ekonomije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.