Rojters: Srbija sutra kandidat za prijem, datum pregovora kasnije zbog Kosova

Izvor: Blic, 11.Okt.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rojters: Srbija sutra kandidat za prijem, datum pregovora kasnije zbog Kosova

Brisel - Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju, pišu agencije Beta i Rojters pozivajući se na neimenovane izvore iz EU.

Ali, zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograd - Priština, datum >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početka pregovora će morati da se razmotri naknadno, rekli su agenciji Beta upućeni izvori EU u Briselu koji su podvukli da konačnu odluku o statusu kandidata donosi Savet EU u decembru.

Tada bi možda mogao biti razmotren i datum početka pregovora, ako bi u medjuvremenu došlo do vinog napretka u dijalogu Beograd-Priština.

Taj napredak treba da dovede do "sredjivanja odnosa" Srbije i Kosova, tako da to doprinese regionalnoj saradnji i stabilnosti - nužnoj za EU, i utre put konačnom rešenju pitanja Kosova kada se Srbija približi prijemu u EU.

Ali, očigledno je da u zemljama članicama EU preovladava mišljenje da se spor na severu Kosova mora prevazići da bi se Srbiji otvorio put ka članstvu u Uniji. Ipak, do sada nijedna članica EU nije tražila od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, pored ostalo i zato što pet članica Unije to ne priznaju.

Prema diplomatskim zvaničnicima u Briselu, posebno Nemačka i Velika Britanija traže da najpre "nepovratnim putem krene sredjivanje odnosa Beograda i Prištine" i zato su spremne da zategnu do kraja ne samo odobravanje datuma pregovora o članstvu, već donekle i odobravanje kandidature Srbije za prijem u EU.

Ali, kako je rečeno, većina je za to da se odobri da Srbija postane kandidat, a naknadno datum pregovora, pod uslovom da do decembra dođe do vidnijeg napretka u odnosima Beograda i Prištine.

Zeleno svetlo Hrvatskoj

Komesar za širenje EU Štefan File će sutra objaviti godišnje izveštaje o evropskim reformama u zemljama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, te i o Srbiji. Biće međutim predočeno da "zeleno svetlo" za članstvo u Uniji ima jedino Hrvatska, iako uz dvogodišnji "mehanizam nadzora" nad dovršetkom reformi.

Slično piše i agencija Rojters: Evropska komisija namerava da u svom izveštaju preporuči da se Srbiji da status kanidata za članstvo u EU kao nagrada za sprovedene reforme, i da utvrdi uslove za početak pristupnih pregovora, navodi danas agencija Rojters pozivajući se na visokog evropskog diplomatu.

- Postoje nagoveštaji da će se to dogoditi - rekao je diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, povodom mišljenja EK koje će sutra biti objavljeno.

Prethodnih sedmica, podseća britanska agencija, neki evropski zvaničnici su govorili da bi evropske integracije Srbije mogle biti ugoržene zbog pojačanih tenzija na Kosovu, a neke članice EU, uključujući Nemačku, zahtevale su unapredjenje odnosa Beograda i Prištine pre nego što Srbiji bude omogućeno da ostvari korak napred na putu ka EU.

Neke diplomate, međutim, tvrde da Komisija želi da nagradi Srbiju za sprovodjenje demokratskih reformi i privodjenje pravdi preostalih osumnjičenih za ratne zločine.

Povezane vesti: Evropska komisija o kandidaturi Srbije 12. oktobra File: U novembru upitnik za Srbiju
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Srbija sutra kandidat, datum pregovora zavisi od Kosmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2011

BEOGRAD, BRISEL -..Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju...Ali, zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograd - Priština, datum početka pregovora...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

EU: Srbija sutra kandidat za prijem, datum pregovora kasnije

Izvor: EMportal, 11.Okt.2011

Evropska komisija je pripremila mišljenje o Srbiji i sutra će saopštiti da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

Nastavak na EMportal...

Srbija dobila preporuku za status kandidata! (VIDEO)

Izvor: S media, 11.Okt.2011

Evropska komisija preporučila davanje statusa kandidata Srbiji "podrazumevajući da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen". Datum pregovora nije određen. Vest potvrdili Vensan Dežer i premijer Mirko Cvetković. ..Evropska komisija preporučila je davanje statusa kandidata Srbiji "podrazumevajući...

Nastavak na S media...

EK o BiH: Bez napretka u reformama, vlada nije formirana

Izvor: Blic, 12.Okt.2011, 00:55

Evropska komisija će u izveštaju o evropskim reformama u Bosni i Hercegovini, sutra u Briselu, predočiti da je napredak u suštini izostao, a da ni za godinu dana od izbora nije sastavljena vlada u državnoj ravni i da nije odobren budžet, rekli su visoki zvaničnici u Briselu. ..Ali, kako je naglašeno,...

Nastavak na Blic...

Dežer Cvetkoviću uručuje mišljenje EK o kandidaturi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2011

BEOGRAD -..Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer će premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću uručiti i predstaviti mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji...U saopštenju Vlade Srbije navodi se da će se Dežer i Cvetković sastati u 13.15 sati u zgradi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tirk: Srbija zaslužila status kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2011

BEOGRAD -..Srbija je zaslužila status kandidata za EU, a Slovenija će se založiti da se u decembru pronađe kompromis i oko dodeljivanja datuma početka pristupnih pregovora, izjavio je slovenački predsednik Danilo Tirk..."Slovenija će se zalagati da se za Srbiju učini što više i da se u decembru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbiji kandidatura, Crnoj Gori datum, Hrvatskoj ulazak u EU

Izvor: NaDlanu.com, 12.Okt.2011

Evropska komisija objaviće u sredu Mišljenje o napretku zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija u kojem se ocenjuje da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata za prijem u Evropsku uniju... Prema saznanjima dopisnika Bete iz Brisela, zbog...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.