Srbiji šansa za datum do kraja juna?

Izvor: Blic, 10.Apr.2013, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji šansa za datum do kraja juna?

Postoji teorijska mogućnost da odluka o dodeli datuma Srbiji za početak pregovora o članstvu u EU bude doneta do kraja juna, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.

Oni, međutim, podsećaju da vreme za postizanje sporazuma Beograda i Prištine ističe, a to je jedan od ključnih uslova za datum, kojim će se rukovoditi Evropski savet prilikom donošenja konačne odluke i to imajući u vidu i dogovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i njegovo sprovodjenje, odnosno ono što bude primenjeno.

"Dogovor postignut u poslednji čas, bez čvrstih garancija da će biti u potpunosti sproveden, neće naići na odobravanje Saveta", upozorio je u izjavi za Tanjug diplomata jedne uticajne članice EU.

Evropski savet je u decembru prošle godine naveo "održiv i vidljiv napredak" u odnosima Srbije i Kosova kao ključni uslov za dobijaje datuma.

U medjuvremenu, Tanjugu je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič kazala da Ketrin Ešton još čeka da se Beograd odluči u vezi sa dijalogom i da za sada ne planira da putuje u region, dok je u briselskim diplomatskim izvorima potvrdjeno da se očekuje da Vlada Srbije obrazloži odluku kojom je odbila principe dogovora s Prištinom i uputi konkretne predloge u vezi sa eventualnom novom rundom.

Kocijančič je podsetila i da će visoka predstavnica 22. aprila u Luksembrgu obavestiti šefove diplomatija zemalja članica o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, na osnovu čega će oni odlučivati da li je Srbija ispunila uslove da dobije datum početka pregovora o EU.

Šefica evropske diplomatije je izveštaj o napretku Srbije počela da piše, ali je u ovom trenutku neizvesno da li će se u njemu naći samo ocena stanja bez preporuka, ili će biti reči i o datumu koji Srbija čeka kako bi otpočela razgovore o pristupanju Uniji.

U napetoj atmosferi stvorenoj u javnosti poslednjih dana zbog odluke o prihvatanju ili odbijanju sporazuma s Prištinom - pitanje datuma se gotovo izgubilo.

I mada većina aktera na političkoj sceni tvrdi da datum nije najvažniji, da su važnije reforme i evropski principi i standardi kojima treba da ovladamo, datum bi mogao biti još jedna sigurna tačka do koje smo stigli, a uz to i potvrda da smo na pravom putu.

O šansama da Srbija dobije datum, uz današnju potvrdu iz briselskih diplomatskioh krugova, pišu i pojedini mediji, pa tako Danas u krugovima bliskim Vladi Srbije saznaje da za takvu odluku još ima prostora, pod uslovom da državni vrh napravi iskorak u postizanju sporazuma s Prištinom, pre svega o severu, ali i o njegovoj primeni.

Dani pred nama, u kojima Eštonova priprema izveštaj, mogli bi poslužiti za novi razgovor dve strane, za približavanje stavova, a rezultat bi onda mogla biti odluka ministara EU na sastanku 22. juna da se Srbiji odredi neka vrsta "zamene" za datum, što bi omogućilo da se proces približavanja nastavi u ovoj godini.

U tom bi slučaju glavnu i konačnu reč dao Evropski savet na samitu 28. juna, što opet daje dodatni prostor za dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Direktorka Centra za evropske integracije Fakulteta za ekonomiju (FEFA) Ana Trbović, međutim, kaže za Danas da "zamena" za datum ne postoji kao solucija, ali da, s druge strane, nas niko ne sprečava da idemo dalje u procesu evrointegracija.

Ona čak kaže, da je sa stanovišta stranih ulagača, u ovom momentu važno što smo kandidat za članstvo, da je za njih to dovoljan signal da smo na putu pristupanja, da smo u tome ozbiljni te da je taj proces bespovratan jer se na to obavezala i EU.

U tom smislu ona kaže da joj smeta panika koja se diže u vezi s datumom, te konstatuje da će se pregovori nastaviti u maju ili septembru, ali da "mi do tada možemo da vredno radimo na suštinskim evropskim integracijama čak i dok postoji formalna pauza u zvaničnim pregovorima".

Dugogodišnji rukovodilac grupe "Zapadni Balkan" pri Fondaciji za nauku i politiku u Berlinu Franc Lotar Altman, takodje smatra da za Srbiju još ima vremena - do junskog samita EU - zbog čega trenutna blokada dijaloga nije dobra, jer, kako kaže, može samo da osnaži one u "evropskom klubu" koji su već bili skeptični po pitanju datuma za Srbiju.

Vezivanje za datum, za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića, imalo je, kako kaže, suicidni karakter, jer smo time drugoj strani dali intrument za ucene i "mamimo ih da nas pritisnu".

On je za Politiku ocenio da je od početka moralo biti jasno da će vezivanje pregovora za neki konkretan dogadjaj ili datum predstavljati dodatni kamnen oko vratasrpskoj strani i pregovaračkoj poziciji, koja nije ni bila sjajna.

Potrpedsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić juče je za Tanjug izjavio da vlada nije odluku o dobijanju briselske ponude donela idući "grlom u jagode", te da i dalje postoje šanse za dogovor Beograda i Prištine, pri čemu je, kako je rekao, kompromisno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju važnije nego dobijanje datuma".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.