Srbiji od danas puna zaštita Evrope u vanrednim situacijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2015, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji od danas puna zaštita Evrope u vanrednim situacijama

Srbija je danas postala 33. država članica Mehanizma civilne zaštite EU, čime je stekla pravo na pogodnosti u slučaju vanrednih situacija poput punopravnih članica Evropske unije.

Sporazum o pristupanju Srbije Mehanizmu civilne zaštite EU potpisali su direktor Direktorata EU za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Klaus Sorensen i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je poručio da Srbija time dobija sve mogućnosti za praktične oblike >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pomoći u prevenciji i otklanjanju posledica prirodnih nepogoda kao da je već članica Evropske unije.

"Ovo je veoma važna prilika da Srbija razvije bolju zaštitu od svih vanrednih situacija, ali i da bude korisnik različitih vidova pomoći, ako do takvih situacija ovde dođe", rekao je Stefanović.

Kako je poručio Srbija će istovremeno nastaviti da razvija svoje unutrašnje mehanizme, poput jedinstvenog telefonskog broja za hitne slučajeve 112, jačanja odbrambenih mogućnosti zemlje, nabavke spasilačkih vozila, obuke spasilaca...

Stefanović je zahvalio evropskom komesaru za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosu Stilijanidesu i Evropskoj uniji na brzoj reakciji kada je reč o ubrzavanju procedura pristupanja Srbije Mehanizmu.

Stilijanides, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, rekao je da je pristupanje Srbije Mehanizmu važan korak, kako za Srbiju, tako i za Evropsku uniju.

"Ovo je izuzetno važan korak za Srbiju zato što potpisivanje Sporazuma ističe orijentaciju te zemlje ka članstvu u EU, a s druge strane, to je važan korak i za Uniju jer se time jača mehanizam civilne zaštite", ocenio je Stilijanides.

Istakavši da katastrofe ne poznaju granice, Stilijanides je poručio da niko ne može sam da se bori protiv elementarnih nepogoda.

"Upravo zato smatramo da efikasno reagovanje na katastrofe zahteva kolektivno delovanje. Zato je ovaj Mehanizam civilne zaštite nastao 2001. kao mreža koja će povezati organe civilne zaštite i kao mreža koja okuplja profesionalce koji rade u oblasti zaštite od katastrofa i pripremljenosti na zaštitu od njih", podsetio je Stilijanides.

On je istakao da Srbija može da pruži značajan doprinos Mehanizmu time što će podeliti svoje iskustvo i stručno znanje sa drugim članicama, a istovremeno može da koristi pogodnosti koje imaju i članice EU.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima Srbija je snažan partner svima u smislu njene ambicije, potencijala i primene određenih politika i praksi.

Stilijanides je objasnio da će Srbija, članstvom u Mehanizmu, imati mogućnost da Sektor za vanredne situacije MUP-a neposredno pristupa svim potrebnim informacijama u okviru zajedničkog sistema obaveštavanja i sarađuje sa kolegama iz EU.

"Srbija sada može da koristi sistema za rano upozoravanje i satelitske mape i prikaze, a prilikom slanja pomoći u nepogodom pogođene predele moći će da koristi finansijska sredstva za transport te pomoći", rekao je Stilijanides.

On je dodao da će Srbija kroz učešće u raznim vežbama biti deo mreže razmene iskustava, znanja i veština.

"Srbija sada može i da pruži svoj doprinos oblikovanju i formulisanju politika EU u oblasti civilne zaštite", rekao je Stilijanides.

Prema njegovim rečima cilj EU i Mehanizma je prelazak sa ad hoc delovanja na preventivno delovanje, koje će biti koordinisano i poručio Stefanoviću da računaju na podršku Srbije u stvaranju sveobuhvatne mreže za sprečavanje katastrofa u Evropi.

Na pitanje novinara da li će članstvo Srbije u Mehanizmu civilne zaštite EU uticati na saradnju Srbije i Ruske Federacije u oblasti civilne zaštite i na zatvaranje Humanitarnog centra u Nišu, Stefanović je rekao da to ne utiče, niti da je Srbiju bilo ko nečim uslovljavao.

"Potpuno je jasno da je naš put - put ka EU... To ne isključuje našu saradnju sa drugim partnerima, uključujući i Rusku Federaciju... To ne može da škodi ni EU ni građanima Srbije", naglasio je Stefanović.

Evropski komesar Hristos Stilijanides ranije danas sastao se sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Planirano je da se sastane i sa direktorom Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Markom Blagojevićem, kao i da poseti Gradski centar za obaveštavanje.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.