Srbiji ne postavljati nove uslove

Izvor: S media, 25.Jul.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji ne postavljati nove uslove

Poslanici vladaćuje većine izjavili da je Srbija ispunila sve obaveze i da joj ne teba postavljati nove uslove za ulazak u EU. Opozicija tvrdi da je novi uslov da Srbija prizna Kosovo.

Poslanici stranaka vladajuće većine istakli su danas u republičkoj skupštini da je Srbija hapšenjem preostalih haških optuženika ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu i da joj ne treba nametati nove uslove.

Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su novinarima, komentarišući izjavu komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea koji je rekao da se Srbija, ispunjavanjem obaveza prema Hagu, približila statusu kandita EU, ali da Beograd mora izvršiti i važne političke reforme i unaprediti odnose s Kosovom, rekli da ne očekuju da će priznanje nezavisnosti Kosova biti uslov za ulazak Srbije u EU.

S druge strane, opozicija tvrdi da je taj uslov već postavljen i da je za to stanje odgovorna aktuelna vlast.

Poslanik SPS-a Ðorđe Milićević istakao je da je Srbija na putu integracija uspešno otklonila sve prepreke koje su postojale.

"Sve prepreke koje postoje u tehničkom smislu Srbija sa uspehom može prevazići. Srbija je to pokazala i ubeđen sam da je to Evropska komisija sagledala i da će sagledati na pravi način", rekao je Milićević.

Milićević je rekao da je jasno da će "u narednom periodu postojati i sve veći pritisci kada je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova", ali je suštinski važno nastaviti dijalog, konkretizovati razgovore i sagledati sva rešenja koja vode ka istorijskom sporazumu i pravičnom i kompromisnom resenju za obe strane.

U Jedinstvenoj Srbiji smatraju da su ispunjeni i poslednji uslovi za ulazak Srbije u EU.

Milan Marković: Stranke će sada birati najbolje

Srećković: Rasejanje „seje“ imidž

Šutanovcu Orden Svetog cara Konstantina (VIDEO)

Kako je rekao poslanik te stranke Petar Petrović, "pojedinačna mišljenja koja se čuju ovih dana od nekih zvaničnika Evrope da Srbija mora još neke uslove da ispuni, a među njima i priznanje, odnosno uspostavljanje boljih odnosa sa nepostojećom državom Kosovo, neće biti razlog i teškoća i prepreka za ulazak Srbije u EU".

Petrović je naveo da je poznat stav Vlade Srbije da, ako je uslov za ulazak u EU priznanje Kosova, onda - "hvala ne Evropskoj uniji" i dodao da svakog dana izmišljati neke nove razloge i postavljati neke nove uslove ne vodi ničemu.

Poslanik URS Vlajko Senić uveren je da će Srbija dobiti status kandidata na jesen i veoma brzo početi i pregovore o pridruživanju EU. "To je ono što mi razumemo iz silnih međunarodnih poruka koje dobijamo, ne samo Filea, već i drugih međunarodnih zvaničnika", rekao je Senić.

Senić je rekao da je problem Kosova situacija koju nisu imale druge zemlje, da će se on rešavati u narednom periodu, ali da ne smatra da je to "kamen oko vrata" koji će sprečiti ulazak Srbije u EU.

Prema rečima poslanika DS S-a Miloša Aligrudića, suština nije u Fileu, već u aktuelnoj vlasti u Beogradu koja je Srbiju dovela u ovakav položaj.

Aligrudić je rekao da se jedna velika korist za Srbiju , a to je članstvo u EU, vremenom već pretvorila u potpunu suprotnost i "lanac ucena" koji ide prema Srbiji.

On je dodao da se "jedna lepa priča u početku pretvorila u noćnu moru", a izjava Filea je "u skladu s porastom noćne more koju je kreirala vlast u Srbiji svojim besmisleno snishodljivim stavom".

Šef poslanika NS Velimir Ilić tvrdi da odavno zna da je jedan od uslova za ulazak u EU da Kosovo bude nezavisno, a da su to "neki naši političari obećali prilikom kampanja da bi dobili podršku EU".

On je rekao da sa EU "nema igranja" i da ona traži da se to obećanje ispuni i dodao da Srbija dugo može biti kandidat, ali ne i dobiti status člana EU.

Poslanik LDP-a Bojan Ðurić ocenio je da je dobro što je "opomena Filea došla u ovom trenutku" kako se ne bi neprijatno iznenadili u septembru ili oktobru "kada svi praktično u Srbiji očekuju pozitivno mišljenje nezavisno od drugih procesa u zemlji".

Prema njegovim rečima, političari u Srbiji ne bi trebalo da "uđu u tu zamku koja je vrlo realna u predizbornoj kampanji… da se na temi Evrope ''bilduje'' taj nacionalni ponos, odnosno da se kroz taj proces traže potencijalni glasovi".

Za SRS to nije nikakva novost, rekao je poslanik radikala Aleksandar Martinović i dodao da ta stranka godinama upozorava da je zvaničan stav članica EU da Kosovo i Metohija nije sastavni deo Srbije.

On je rekao da se svi koji su priznali tu nezavisnost,"odnosno svi oni koji ne poštuju suverenitet Srbije", ne zadržavaju samo na "takozvanoj saradnji sa Haškim tribunalom" i da je sada jasno da od nekog brzog ulaska Srbije u EU nema ništa.

Prema njegovim rečima, saradnja s Haškim tribunalom bila je samo izgovor, a krajnja namera EU je da Srbija i formalno prizna da Kosovo i Metohija nije sastavni deo Republike Srbije.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.