Poslanici nastavili osmu vanrednu sednicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2011, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici nastavili osmu vanrednu sednicu

BEOGRAD -

U Skupštini Srbije nastavljena je osma vanredna sednica zajedničkom načelnom raspravom o četiri zakonska predloga koji se nalaze na dnevnom redu te sednice.

Reč je o ratifikaciji Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih kazni i postupaka, predlozima zakona o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Kipra, odnosno Srbije i Kuvajta o saradnji u oblasti odbrane, kao i Sporazuma vlada Srbije i Albanije o readmisiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osoba koja nezakonito borave u jednoj ili drugoj zemlji.

U ime Vlade Srbije kao predlagača poslanicima se obratio ministar odbrane Dragan Šutanovac koji je podvukao da su sva četiri zakonska predloga od velike važnosti i dodao da se nada da će ih sve poslaničke grupe podržati i glasati za njih.

Šutanovac je posebno istakao da sa dva predloga zakona o potvrđivanju sporazuma sa Kuvajtom i sa Kiprom praktično Srbija dobija zaokružen prostor od Kuvajta, preko Iraka,

Turske,Kipra, Grčke pa sve do Austrije, odnosno da su sa svim zemljama potpisani sporazumi o saradnji u oblasti odbrane što je “veoma veliki doprinos sistemu odbrane i međunarodnoj političkoj poziciji naše zemlje”.

On je izneo mišljenje da je izuzetno važno da se ti ugovori potvrde u parlamentu bez glasova protiv jer je to nešto što će podići kredibilitet Srbije i u tim zemljama i dodao da su ti ugovori praktično legalna osnova za dalji vid saradnje.

O članovima Agencije za energetiku glasanje u četvrtak

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas razmatranje Predloga odluke o izboru predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku o kojoj će se izjasniti u četvrtak, 28. jula.

Za predsednika Saveta Agencije Vlada Srbije ponovo je predložila Ljubu Maćića, a za članove su predloženi Ljiljana Hadžibabić, Dejan Stojanović, Predrag Makar i Goran Petković.

Predsednik i članovi Saveta biraju se na pet godina.

Poslanici SRS su u toku rasprave zatražili da se taj predlog povuče iz procedure i da se članovi tog tela izaberu nakon što se donese novi zakon o energetici, koji se nalazi na dnevnom redu osme vanredne sednica, koja je počela 20. jula.

Oni su podsetili da je mandat članovima Saveta istekao prošle godine i dodali da je, kada se već čekalo toliko na izbor novih, onda trebalo sačekati i donošenje novog zakona, pa na osnovu njega i javnog konkursa izabrati nove članove.

Radikali su naglasili da je Srbija energetski potpuno zavisna zemlja od uvoza, kao i da u poslednjih 10 godina ništa nije urađeno da dođe do vidljivijih promene u tom sektoru.

I poslanici DSS-a kritikovali su to što se članovi Saveta Agenciji biraju po starom zakonu, dok su o novom zakonu poslanici započeli raspravu.

"To je pitanje elementarne logike. Ako ste čekali toliko na izbor članova Saveta, čemu sad ta brzina?"- upitao je šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić, ocenivši da se to verovatno radi kako bi se novi članovi izabrali mimo konkursa.

U Novoj Srbiji smatraju da Agencija služi samo da "pokrije" ono što radi Vlada Srbije i da će vlast određivati cene energenata, a da će pokriće nalaziti u Agenciji koju je izabrao parlament.

Poslanici LDP-a smatraju da je način na koji se biraju članovi Agencije primer kako vlasti u Srbiji vide proces evropskih integracija.

Oni navode da se usvaja evropski zakon, uvodi javni konkurs , a onda prekida sednica i "navrat - nanos" biraju članovi Agencije koji će narednih pet godina odlučivati o ključnim pitanjima u energetici.

Iz LDP-a poručuju da ne ulaze u kvalitet personalnih rešenja, ali da način na koji se to radi pokazuje da usvajanje zakona koji, kako kažu, načelno ima demokratski i evropski standard, samo šminkanje stvarnosti.

Time su poslanici završili raspravu o toj, jedinoj tački dnevnog reda devete vanredne sednice parlamenta koju su počeli pre podne.

Skupština Srbija današnji rad počela je odavanjem pošte minutom ćutanja nastradalim građanima u masakru u Norveškoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji ne postavljati nove uslove

Izvor: S media, 25.Jul.2011

Poslanici vladaćuje većine izjavili da je Srbija ispunila sve obaveze i da joj ne teba postavljati nove uslove za ulazak u EU. Opozicija tvrdi da je novi uslov da Srbija prizna Kosovo. ..Poslanici stranaka vladajuće većine istakli su danas u republičkoj skupštini da je Srbija hapšenjem preostalih...

Nastavak na S media...

Poslanici završili raspravu o sporazumima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2011

BEOGRAD -..Skupština Srbije završila je razmatranje nekoliko međunarodnih sporazuma u oblasti odbrane, a rad će nastaviti sutra pretresom amandmana na nova rešenja o energetici...Poslanici su razmotrili ratifikaciju Opcionog protokola uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih i ponižavajućih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.