Srbiji držati otvoren put ka EU

Izvor: S media, 29.Sep.2010, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji držati otvoren put ka EU

Srbiji treba držati otvoren i čist put za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je u Njujorku šef grčke diplomatije Dimitris Drucas.

Govoreći sinoć u Generalnoj skupštini UN, on je istakao da bi prihvatanje inicijative njegove zemlje da sve države Balkana udju u EU do 2014. godine doprinelo napretku i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stabilizaciji regiona.

Takva odluka bi podstakla reforme i izvršavanje drugih obaveza potencijalnih članica EU, što je uslov za njihov ulazak u Uniju, rekao je grčki ministar spoljnih poslova.

Drucas je, kako je prenela agencija ANA, podsetio da je, "tokom raspada Jugoslavije", delovanje EU u ovom regionu bilo neadekvatno i sa štetnim posledicama.

Posledica toga je više, a ključna je, kako je naglasio, problem Kosova, koji treba najhitnije rešavati.

U tom rešavanju, glas EU sada treba da bude snažniji, poručio je Drucas.

Govoreći o grčko-makedonskom sporu oko imena nekad najužnije republike bivše SFRJ, kao jednom od problema Balkana, on je ponovio da se Atina zalaže za kompromis i da je spremna da se pregovori, koji se vode pod patronatom UN, intenziviraju.

Drucas je kao neprihvatljivo ocenio insistiranje Skoplja na imenu Makedonija, navodeći da je reč o geografskoj celini čiji je najveći deo u Grčkoj, a manji delovi u Bugarskoj i nekad najužnijoj jugoslovenskoj republici.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji držati otvoren put ka EU

Izvor: RTV Pink, 29.Sep.2010

. . . Srbiji treba držati otvoren i čist put za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, izjavio je u Njujorku šef grčke diplomatije Dimitris Drucas.

Nastavak na RTV Pink...

Egipat razmatra mogućnost da prizna Kosovo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2010

Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geit izjavio je danas u Njujorku, u razgovoru sa kosovskim kolegom Skenderom Hisenijem, da Egipat razmatra mogućnost da prizna nezavisnost Kosova. Hiseni je u razgovoru sa Geitom naveo da "nakon jasne ocjene Međunarodnog suda pravde da je deklaracija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.