Srbiji datum pregovora što pre

Izvor: RTS, 07.Feb.2013, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji datum pregovora što pre

Usvojene finalne verzije rezolucija o Srbiji i Kosovu u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta. U predlogu rezolucije Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju EU, pod uslovom da se dijalog sa Prištinom nastavi.

Velikom većinom glasova Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta usvojio finalne verzije rezolucija o Srbiji i Kosovu.

Predlog rezolucije o Srbiji koji je u decembru prošle godine predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvestilac Jelko Kacin usvojen je sa 59 glasova "za", 2 protiv i dva uzdržana, nakon što je Komitet usvojio najveći broj od skoro dve stotine predloženih amandmana.

U predlogu rezolucije se Srbiji daje snažna podrška u procesu evropskih integracija, a Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, pod uslovom da se reforme i dijalog sa Prištinom nastave.

U usvojenom dokumentu se, osim toga, poziva na hitno rešavanje problema lažnih azilanata, kao i na ukidanje člana Krivičnog zakona koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja.

U predlogu rezolucije o Kosovu, koji je, takođe, usvojen velikom većinom, podržava se stav Evropske komisije da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi prejudiciralo status Kosova.

Istovremeno, u predlogu se naglašava da podela Kosova ne dolazi u obzir, a pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju se da to učine.

Parlament će na plenarnom zasedanju u martu usvojiti ove rezolucije. Rezolucije Evropskog parlamenta, mada imaju izvesnu političku težinu, nisu obavezujuće ni za Evropski savet ni za Komisiju.

Priznanje Beogradu

Komentarišući usvajanje predloga rezolucije izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je ovo priznanje Beogradu za do sada postignuti napredak i ohrabrenje da nastavi dijalog sa Prištinom.

"Danas smo odali priznanje Srbiji za do sada postignut napredak i poslali poruku ohrabrenja Beogradu da nastavi dijalog sa Prištinom, napravi nove iskorake ka normalizaciji odnosa sa Kosovom i u borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Kacin.

Kacin je rekao da sistemska korupcija predstavlja veliki problem, naročito kada je reč o javnim preduzećima. On je dodao da je ono što se čini na tom planu u koordinaciji potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića na pravilnom kursu.

"Ono što srpske vlasti čine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u dijalogu sa Kosovom, Srbiju vraća na mapu kao motor procesa pridruživanja EU na Zapadnom Balkanu", rekao je Kacin.

Prema njegovim rečima, do sada je Srbija uvek predstavljala problem, kočnicu, a sada postaje rešenje.

"Zbog toga zaslužuje dobijanje datuma za početak pregovora. To će biti veoma korisno ne samo za Srbiju, nego i za Zapadni Balkan", naglasio je Kacin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EP: Srbiji datum pregovora što pre

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2013

Usvojene finalne verzije rezolucija o Srbiji i Kosovu u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta. U predlogu rezolucije Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju EU, pod uslovom da se dijalog sa Prištinom nastavi... Kacin je rekao da sistemska...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.