Srbija želi razgovore sa Rio Tintom o litijumu i nastavku projekta Jadar

Izvor: VOA, 18.Jan.2024, 15:29

Srbija želi razgovore sa Rio Tintom o litijumu i nastavku projekta Jadar

DAVOS — Srbija želi dalje razgovore sa rudarskom kompanijom Rio Tinto o projektu iskopavanja litijuma, rekao je u sredu u Davosu predsednik države Aleksandar Vučić i dodao da bi trebalo da bude više javne rasprave o tome da li treba da se nastavi. Beograd je u januaru 2022. oduzeo licence za projekat Jadar u zapadnoj Srbiji vredan 2,4 milijarde dolara posle masovnih ekoloških protesta. Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbedi 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija postane vodeći proizvođač u tom domenu. Evropska unija i Sjedinjene Države smatraju litijum za element od kritične važnosti u proizvodnji baterija za električna vozila i mobilne uređaje.   Govoreći na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Vučić je rekao da je ranije u sredu imao "težak razgovor" sa predstavnicima Rio Tinta. "Pred nama je pitanje da li će nas kompanija tužiti ili ne“, rekao je Vučić novinarima. „Zamolio sam ih da ne preduzimaju mere za zaštitu svojih interesa". Srpski ekološki aktivisti su 2021. i 2022. prikupili 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahteva od parlamenta da donese zakon o zaustavljanju eksploatacije litijuma u zemlji. Zeleni aktivisti su više puta upozoravali da će rudarski projekti povećati zagađenje u Srbiji, koja je već jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi. Vučić je rekao da je od predstavnika Rio Tinta tražio uveravanja o ekološkim standardima i rekao da bi sledeća vlada – za koju se očekuje da će biti formirana do maja, posle decembarskih izbora - trebalo da se pozabavi tim pitanjem. „(Rio) mora da ponudi najčistija rešenja, koja bi mogla da budu zadovoljavajuća za naše ljude, najviše svetske standarde za prirodu i ljude koji će tamo raditi“, rekao je on. U odgovoru mejlu agenciji Rojters, portparol Rio Tinta je naveo: „I dalje verujemo da projekat Jadar... može delovati kao katalizator za razvoj drugih industrija i desetine hiljada radnih mesta za sadašnje i buduće generacije u Srbiji“. Kompanija je usredsređena na konsultacije sa svim zainteresovanim stranama kako bi se istražile opcije vezane za budućnost projekta, dodaje se u mejlu. Da bi podstakla ekonomski rast i prihode, Vlada Srbije je ponudila mineralne resurse stranim investitorima, uključujući kineskom Ziđinu i Rio Tintu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ekološki ustanak sumnja da se od projekta Jadar nije odustalo

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jan.2024

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović - Ćuta zapitao se danas zašto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo razgovarao s predstavnicima kompanije "Rio Tinto" o mogućem nastavku projekta "Jadar" za eksploataciju litijuma u okolini Loznice, iako taj projekat više ne postoji formalno-pravno,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.