Srbija za regionalnu saradnju

Izvor: RTS, 15.Jun.2010, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija za regionalnu saradnju

Učvršćivanje dobrosusedskih odnosa na Zapadnom Balkanu od suštinskog je značaja i neophodno je potpuno regionalno pomirenje, izjavio ministar Vuk Jeremić na sastanku Centralnoevropske inicijative u Budvi. Jeremić je rekao da je Srbija spremna za dijalog o Kosovu i da se nada da će, posle stava MSP-a, za to biti i ostali.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić istakao je da je Srbija posvećena uspostavljanju saradnje u regionu i integraciji Zapadnog Balkana u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU i ukazao na potrebu nalaženja kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Ukupna stabilnost na Balkanu podrazmeva pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo, do kojeg je moguće doći samo dijalogom, rekao je ministar Jeremić na konferenciji za novinare.

Jeremić je precizirao da je Srbija spremna za dijalog i da se nada da će, "posle stava Međunarodnog suda pravde u Hagu, za to biti i ostali".

"Znamo koji su problemi. Problem je i status koji nije rešen, a on ne može biti rešen dok se ne saglase svi, jer takav je princip u Evropi", rekao je Jeremić i dodao da "tražimo da taj princip važi i za Srbiju".

Jeremić je napomenuo da će prioritet Srbije, koja iduće godine preuzima predsedavanje CEI, biti pomirenje među narodima država bivše SFRJ, ali i poboljšanje stabilnosti u regionu.

Mnogi iz Evrope apostrofiraju upravo to poboljšanje bezbednosti kao preduslov pristupanju EU, ali mislim da nije potrebno da nam to Evropa govori, jer to je prirodna stvar, rekao je Jeremić i ocenio da već ima napretka po tom pitanju.

Komentarišući pitanje demarkacije granice između Crne Gore i Kosova koje traže prištinske vlasti, ministar Jeremić izjavio je da ne postoji granica između Crne Gore i Kosova već samo granica između Crne Gore i Srbije.

Ministar je poručio da je Beograd na raspolaganju Podgorici za "svako tehničko sagledavanje granice koja je već jasno demarkirana" te da razgovori sa bilo kim trećim, Srbija doživljava kao ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje koje se neće tolerisati.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen ocenio je da je pitanje demarkacije granice Crne Gore i Kosova tehničko pitanje te da postoji dobra volja da se oko tog tehničkog pitanja nađe rešenje.

"Učvršćivanje dobrosusedskih odnosa na Zapadnom Balkanu je od suštinskog značaja. S tim u vezi neophodno je i potpuno regionalno pomirenje", istakao je Jeremić na ministarskom sastanku Centralnoevropske inicijative (CEI) u Budvi.

Jeremić je ukazao da je većina strana danas pokazuje veću spremnost da prisupi prošlosti na odgovoran i direktan način.

Predsednik Srbije Boris Tadić, hrvatski predsenik Ivo Josipović, lideri u BiH preduzeli su niz inicijativa u cilju pomirenja u regionu, naveo je Jeremić, podsećajući da je predsednik Tadić odao poštu žrtvama masakra u Srebrenici, a da je Skupština Srbije donela dekaraciju kojom je osuđen taj zločin.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Beograd konstruktivno radio sa drugima i na tome da se albanskim vlastima sa Kosova omogući učešće na međunarodnim forumima, ali u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, uključujući aktivno učešće UNMIK-a.

"Mi ćemo nastaviti da ohrabrujemo prisustvo Prištine u odgovarajućim prilikama. Jedna od takvih prilika je bio i sastanak na visokom nivou posvećen Zapadnom Balkanu u Sarajevu. Današnji sastanak nije takva prilika, Centralnoevropska inicijativa okuplja samo suverene države i zbog toga Priština ovde nije prisutna", istakao je Jeremić.

On je ukazao da je važna pouka koja se može izvući iz ranijih događaja da pokušaji da se nametnu rešenja u kojima jedna strana dobija, a druga gubi, nikada nisu doprineli stabilnosti na Balkanu ili bezbednosti u Evropi.

"Na Balkanu i u drugim delovma Evrope trajna pobeda se može postići samo kada svi shvate da je poraz jednog poraz svih," istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Ignorisanje ove osnovne pouke, ocenio je Jeremić, neizbežno bi navelo sve strane da se ukopaju u svojim stavovima i dovelo do zamrzavanja Kosova u stanju neodređenosti. "To nije nikome u interesu," istakao je šef srpske diplomatije.

"Put napred je jednostavan: dijalog sproveden uz dobru volju, uz obostarno porihvatljivo rešenje za budući status pokrajine i druga otvorena pitanja", zaključio je ministar.

Srbija posvećena ciljevima CEI

U obraćanju učesnicima skupa u Budvi, Jeremić je kazao da je Srbija posvećena ciljevima CEI i da s nestrpljenjem očekuje predsedavanje ovom najstarijom regionalnom organizacijom 2011. godine.

"Mi podržavamo predlog Italije o reformi ove CEI. Veća efikasnost bi sigurno doprinela njenoj vitalnosti i pomogla u zastupanju naših zajedničkih interesa i vrednosti," rekao je ministar.

Uporedivši današnje promene u svetu sa godinom pada Berlinskog zida 1989. godine, Jeremić je istakao da je Srbija ovog puta rešena da ne dozvoli da je događaji mimoiđu i ponovio da je ulazak u EU centralni strateški prioritet vlade u Beogradu.

"Kao najveća zemlja Zapadnog Balkana, Srbija je spremna da odigra ključnu ulogu u zajedničkom naporu kako bi proces proširenja EU obuhvatio i poslednji neintegrisani deo Evrope", istakao je on i dodao da Srbija bezrezervno pozdravlja napore drugih zemalja u tom pravcu.

Jeremić je podsetio da je Savet Ministara EU juče odobrio početak ratifikacije SSP sa Srbijom i izrazio nadu da će za tim uskoro uslediti odluka da kandidatura Srbije za članstvo u EU bude prosleđena Evropskoj komisiji na razmatranje.

Ministar inostranih poslova Italije i generalni sekretar Centralnoevropske inicijative Franko Fratini naglasio je da je ta regionalna organizacija postigla uspeh u dve decenije postojanja, jer je kao glavni cilj utvrdila da se zemlje koje još nisu u Evropskoj uniji u nju učlane i da im EU pomogne na tom putu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.