Srbija u digitalnoj sferi postala punopravni član EU

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 11:21

"Srbija u digitalnoj sferi postala punopravni član EU"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u poslednjih 6-7 godina IKT sektor postao jedan od tri ključna motora razvoja srpske ekonomije.

Brnabićeva je dodala da je u prvih pet meseci, uključujući i maj, izvoz IKT usluga dostigao 1,3 miliajrdi evra, što je za 41 odsto više nego lane.

Brnabić je kazala da je prošla godina u tom smislu bila rekordna sa izvozom IKT od 2,7 milijardi evra.

Brnabić je na prezentaciji programa "Digitalna Evropa" u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Naučno-tehnološkom parku u Beogradu rekla da je Srbija u ovoj sferi praktično postala punopravni član Evropske unije.

"Potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu digitalna Evropa krajem juna u Briselu i sa današnjim danom kad obeležavamo prvi poziv da se naše kompanije, naučni instituti, fakulteti, timovi mikro, mala i srednja preduzeća jave sa svojim projektima za finansiranje iz programa Digitalna Evropa, mi smo praktičcno u ovoj sferi postali punopravni član EU", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da joj je posebno zadovoljstvo zbog toga imajući u vidu da je od 2016. godine gurala ovu agendu i prepoznala je kao najveći razvojni potencijal Srbije.

"Svi naši timovi, kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća, Instituti kada se prijave sa svojim projektima na poziv u okviru programa Digitalna Evropa imaće jednako šansu da dobiju finansiranje kao bilo koja kompanija, bilo koji fakultet, bilo koji tim, naučni institut i to je ogromna šansa za nas, jer mislim da naši talenti, znanje i ljudi ne da ne zaostaju u odnosu na članice EU već smo neki od najboljih", poručila je premijerka.

Kako je dodala, Srbija ima dobru šansu da do 2027. godine iskoristi značajan deo sredstava od 7,5 milijardi evra koje je izdvojila EU u okviru programa.

"Moja poruka je da zainteresovani prate pozive i da se prijavljuju. Ovo je ono što može nama da da dodatnu šansu za ubrzani razvoj", istakla je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Srbija postala punopravni član EU u oblasti digitalnih tehnologija

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jul.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas na predstavljanju programa "Digitalna Evropa" da je Srbija postala punopravni član Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija, potpisivanjem sporazuma o učešću u tom programu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Brnabić: Za prvih pet meseci izvezeno iz Srbije 1,34 milijarde evra IKT usluga

Izvor: Danas, 27.Jul.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas, na predstavljanju programa "Digitalna Evropa", da je za prvih pet meseci ove godine izvezeno iz Srbije IKT usluga "neverovatnih" milijardu i 340 miliona evra, što je 41 odsto više nego za isti period prošle godine, koja je "bila rekordna".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.