Srbija u EU do 2018?!

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Feb.2010, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u EU do 2018?!

BEOGRAD - Srbija bi u Evropsku Uniju (EU) mogla da uđe 2018. godine, ukoliko se svi potezi budu odvijali po planu?!

Ovo je izjavio jedan predstavnik iz Nemačke u razgovoru sa predstavnicima medija iz Srbije, koji je organizovala fondacija Konrad Adenauer u Beogradu.

Taj predstavnik, koji je zahtevao anonimnost, rekao je da će u junu ove godine EU dati zeleno svetlo za kandidaturu Srbije, ukoliko izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca bude pozitivan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << po Srbiju.

Potom će, dodao je on, Srbiji biti dostavljen upitnik, na koji bi ona mogla da odgovori do početka 2011. godine, a u junu naredne godine Srbija bi mogla da započne pregovore i da ih okonča do septembra 2016. godine.

- Zatim će biti potrebno godinu dana za ratifikaciju pristupanja Srbije EU, tako da bi Srbija mogla da postane punopravna članica ili krajem 2017. ili početkom 2018. godine - rekao je sagovornik medija iz Srbije.

On je poručio da će Srbija u međuvremenu morati da radi na rešenju problema Kosova i na "regulisanju" međusobnih odnosa.

- Ukoliko Srbija nastavi da ponavlja da je Kosovo deo nje, a imamo li u vidu činjenicu da je na primer Nemačka priznala nezavisnost Kosova, onda je logično da Nemačka neće želeti da ratifikuje sporazum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji - objasnio je predstavnik Nemačke.

Prema njegovim rečima, Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali mora da "reguliše" taj problem, pošto EU ne želi da prima u članstvo države koje imaju neke konflikte.

Brinu za BiH

Isti izvor je dodao da je EU veoma zabrinuta za zbivanja u Bosni i Hercegovini, navodeći da će Unija morati puno ozbiljnije da se pozabavi tim problemima, jer ne želi da njeni vojnici tamo večito ostanu. Još je ocenio da je u BiH neophodna ustavna reforma.

Prema njegovim rečima, na zapadnom Balkanu granice će ostati u sadašnjem obliku, a jedini način da se promene jeste da se same države oko toga u potpunosti dogovore.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.