Srbija u EU: Uvodimo sankcije zemljama koje nisu priznale Kosovo?

Izvor: S media, 18.Apr.2012, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u EU: Uvodimo sankcije zemljama koje nisu priznale Kosovo?

Srbija se dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji obavezala da će svoju spoljnu politiku usklađivati sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Zbog toga je u proteklih nekoliko nedelja naša zemlja bila u obavezi da se priključi sankcijama koje je evropska dvadesetsedmorica još ranije uvela prema Belorusiji, Kongu i Obali Slonovače. S obzirom na to da se na listi zemalja koje su obuhvaćene ekonomskim i političkim sankcijama nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i one koje nisu priznale Kosovo, postavlja se pitanje da li će one Srbiji uzvratiti „istom merom“ odnosno priznanjem nezavisnosti južne pokrajine.

Ekskluzivno: Međunarodne organizacije znale gde OVK drži zarobljene Srbe! FOTO

Borislav Stefanović za S media: EU mora da sačuva naš sporazum sa Kosovom

Srbija na raskršću: EU ili Putinova Evroazijska unija?

Naime na listi „spornih“ zemalja nalaze se i Moldavija, Kina, Sudan, Irak i Iran, dakle zemlje koje podržavaju Srbiju po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ipak, prema ovim zemljama Brisel sprovodi različiti spektar sankcija, uglavnom ekonomskih, kojima su zabranjeni uvoz i izvoz, vazdušni saobraćaj i zamrznuti računi pojedinih zvaničnika, a koje od marta mora da poštuje i Srbija.

Moguće vraćanje „milo za drago“

Iako u Ministarstvu spoljnih poslova uveravaju da Srbija, kao zemlja sa statusom kandidata, nema striktnu obavezu da podrži svaku odluku evropskog vrha, jasno je da će manevarski prostor za “vrdanje” biti ograničen.

Timska igra

Srbija prihvatanjem spoljne i bezbednosne igre pokazuje da je timski igrač - kaže za S media portal Sonja Stojanović direktorka beogradskog Centra za bezbednosnu politiku.

-Približavanje sa stavovima EU ne može da ugrozi naše nacionalne interese, već pojačava kredibilitet Srbije. Sa druge strane veliki broj zemalja koje ne priznaju Kosovo to nisu radile, ne zbog toga što mi ćutimo o stanju ljudskih prava u tim zemljama, već zato što imaju svoja Kosova. To ne znači da neke treće zemlje neće potencijalno priznati Kosovo, ali bi od toga trebalo da imaju veću dobit nego što bi imali od prekidanja odnosa sa Srbijom.

Bivši ambasador u Nemačkoj i politički analitičar Ognjen Pribićević za S media portal kaže da nije isključeno da će zemlje pogođene sankcijama EU, “vratiti” Srbiji istom merom.

-To je moguća posledica usklađivanja politike Srbije sa politikom EU. Na to smo mi obavezni jer smo se opredelili za taj put. Približavanje Uniji nosi i prava i obaveze, a jedna od njih je da se glasa u skladu sa onim što izglasa Brisel. Taj proces nije jednosmeran. Negde ćemo dobiti, negde izgubiti, ali to nije ništa novo, ništa što ranije već nismo znali. Što se tiče priznavanja Kosova to je stvar svake zemlje pojedinačno i nemoguće je, u ovom trenutku predvideti šta će se desiti.

I profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić, u izjavi za S media portal, slaže se sa ovom ocenom:

-Problem nije tako jednostavan, jer pojedine zemlje nepriznavanjem Kosova štite vlastite interese, pa sve zavisi od slučaja do slučaja. Neke zemlje ne priznaju Kosovo zbog neslaganja sa politikom Sjedinjenih Američkih Država i EU. Tu se posebno ističe Iran, koji je izložen ogromnim pritiscima velikih sila. Teheran ima jasan stav po pitanju Kosova. Oni razumeju da smo mi na putu ka EU i tolerišu sve u pitanju viših interesa.

Ekonomska (ne)ugroženost

Srbija bi primenom EU sankcija mogla da se nađe i pred ekonomskim pritiskom. Namenska industrija, na primer, izvozi veliku količinu oružja u Irak, a EU zabranjuje toj zemlji uvoz oružja. Ipak, direktorka beogradskog Centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović za S media portal kaže da ni na ovom planu Srbija ne bi trebalo da pretrpi štetu.

Sankcije EU

Belorusija: zamrzavanje fondova i putovanja članovima režima Aleksandra Lukašenka. Beloruski predsednik 2009. posetio je Srbiju, ali to od sada više neće moći da čini.

Kina: Zabrana na uvoz oružja

Kongo: Zabrana na uvoz oružja, zamrzavanje fondova

Sirija: Zabrana fonfdova i putovanja zvaničnicima bliskim režimu Bašara Al Asada

Sve ove zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.

-Sankcije za izvoz oružja koje propisuje EU uglavnom se podudaraju sa onim koje su donele Ujedinjene nacije, tako da mislim da je dobro da se one poštuju, a ne da se oružje prodaje “ispod žita”. Do sada se pokazalo da nismo imali problema u trgovini sa Irakom, zato što je u njoj učestvovao neko treći kao posrednik, dakle SAD ili neke druge velike vojne sile. Oni smatraju da je bolje da im neko poput Srbije izvozi kompatabilnu opremu, po kompetetivnim cenama.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ističe da Srbija najviše gubi zbog sankcija prema Libiji:

-Sankcije i stanje u toj zemlji pogodile su posebno našu namensku industriju i građevince. Ali, sa druge strane pogledajte Hrvatsku u slučaju Sirije. Oni trpe ogromnu štetu jer njihova naftna industrija umnogome zavisi od te zemlje. INA je praktično blokirana – napominje profesor Simić

Dušan Mlađenović

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.