Srbija traži sveobuhvatnu istragu

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži sveobuhvatnu istragu

Neophodna je puna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu, poručio predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić. Problem moramo prebaciti sa političkog na humanitarni teren, smatra Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, povodom izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i u Albaniji, rekao je da Srbija zahteva sveobuhvatnu istragu, koja će ustanoviti punu istinu o tim događajima.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Brisel veoma ozbiljno shvata navode Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i istakao da je sad na Euleksu da to pitanje istraži.

Dežer je Tanjugu rekao da "niko nije iznad zakona" i da se to vidi kroz slučaj "Medikus", u kojem na Kosovu pet osoba čeka suđenje zbog optužbi za trgovinu organima.

"Nije na nama da prosuđujemo da li neko ima političku budućnost posle optužbi koje su izrečene, već je na tužilaštvu da reaguje", rekao je šef delegacije EU u Srbiji na pitanje da li aktuelni kosovski premijer Hašim Tači može da se i dalje bavi politikom posle optužbi da je bio organizator trgovine ljudskim organima.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je na nadležnim sudskim organima da daju konačan sud o izveštaju Dika Martija.

Marti je učinio hrabar korak, a da li će imati sudski epilog je na sudskim organima, rekao je Dačić.

Ističući da Srbija želi da izbegne svaku vrstu politizacije, Ljajić je najavio da se neće dozvoliti da taj slučaj na bilo koji način bude marginalizovan, jer je interes Srbije da se sprovede ozbiljna istraga o navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Srbija očekuje da se na osnvou Martijevog izveštaja usvoji rezolucija i insistiraće na usvajanju preporuka, za šta je potrebno obezbediti dve trećine glasova Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, rekao je Ljajić uoči sednice tog tela koje će se održati 25. januara.

Ljajić je u Dnevniku RTS-a rekao da rezolucija ima moralnu snagu i da nije beznačajna. Ako bude usvojena, kao i preporuke, ona će dobiti i operativnu snagu, jer se onda sve prenosi na Komitet ministara Saveta Evrope, koji može da obaveže države članice da sarađuju i pruže pomoć onima koji će sprovoditi dalju istragu o tom izveštaju.

Ljajić je podsetio da je Marti ukazao na dva problema, od kojih je jedan ko će sprovoditi istragu i dodao da će to raditi Euleks, uz odgovornost i učešće Albanije i svih koji mogu da pomognu u rasvetljavanju slučaja.

"Još veći problem odnosi se na obezbeđivanje i zaštitu svedoka i važno je da to Euleks učini", ocenio je Ljajić.

Na pitanje novinara da li bi moglo biti preispitivanja nezavisnosti Kosova, Ljajić je odgovorio da je potrebno pobeći od te teme i sve svesti na pitanje ljudskih prava, prava porodica da saznaju istinu o svojim nestalim.

"Ukoliko uđemo na teren politike, plašim se da će to biti borba između onih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i onih koje to nisu, a mi tu ne stojimo najbolje", dodao je Ljajić.

Ljajić očekuje rekonstrukciju Vlade

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, Ljajić je istakao da očekuje da će rekonstrukcije biti, jer bi za Vladu bio veliki autogol, ako posle svih najava ne bi došlo do rekonstrukcije.

Prema rečima Ljajića, koji je lider Socijaldemokratske partije Srbije, što pre dođe do rekonstrukcije, utoliko bolje, a što dublja i veća bude bila, to će značiti veće uštede i veći politički efekat.

Rekonstrukcija je važna za stabilnost Vlade, kazao je Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike rekao je da će predviđena budžetska sredstva biti dovoljna da se obezbedi redovnost svih socijalnih davanja u 2011. godini.

Bitno je, takođe, i da počne primena Zakona o socijalnoj zaštiti koji će, u četvrtak, biti usvojen na sednici Vlade i prosleđen parlamentu, rekao je ministar za rad i socijalnu politiku u  Radio-televizije Srbije.

Za tu namenu izdvojeno je 2,7 milijardi dinara i to će značiti krupan reformski zahvat u godini ekonomske krize, što podrazumeva povećan sveobuhvat onih koji imaju pravo na socijalnu pomoć, dok će za neke kategorije ta pomoć biti i povećana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić najavio istragu o prikrivanju zločina na KiM

Izvor: Politika, 22.Dec.2010

BEOGRAD – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić najavio je, povodom izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, zahtev za pokretanje istrage porotiv onih koji su sprečavali istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji...On je...

Nastavak na Politika...

I Albanija traži istragu

Izvor: BBC na srpskom, 23.Dec.2010, 08:50

Premijer Albanije, iako odbacuje izveštaj Dika Martija, poziva EULEX da ispita navode iz izveštaja i nudi punu saradnju Albanije.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.