Srbija sve više dobija na značaju u EU, ali teško da će se pregovoriti završiti do 2020.!

Izvor: Press, 03.Maj.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija sve više dobija na značaju u EU, ali teško da će se pregovoriti završiti do 2020.!"

- Krajnje je neuobičajeno da se visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost lično pojavi u zemlji koja nije članica EU da podrži formiranje nove vlade i da se obrati Parlamentu - kaže za Tanjug Tobi Vogel, urednik briselskog nedeljnika "Juropian Vojs".

Vogel je uočio i da u svom govoru srpskim poslanicima Ešton nijednom nije izgovorila reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Kosovo, nego je isključivo pominjala Prištinu.

- To pokazuje koliko se Ešton trudila da izađe u susret domaćinima - kaže on. 

Vogel veruje da EU počinje da doživljava Srbiju kao "ugaoni kamen" integracije Zapadnog Balkana, te konstatuje da Srbija ubrzano prestiže Crnu Goru na evropskom putu. 

- Crna Gora se zbog slabih administrativnih kapaciteta trenutno suočava sa teškoćama u sprovođenju reformi, tako da joj možda odgovara da malo uđe u zavetrinu - primećuje on. 

Aleksandra Stiglmajer, viša analitičarka Evropske inicijative za stabilnost (ESI), takođe smatra da Srbija dobija na značaju u Briselu. 

- Imam utisak da Srbija ima snažnu podršku ne samo u Komisiji, nego i u Evropskom savetu - kaže ona i dodaje da u tome izvesnu ulogu igra i ukrajinska kriza. 

- Mnogi u Briselu smatraju da je sada neophodno jače privezati uz sebe zemlje Zapadnog Balkana kako bi se sprečilo dalje širenje uticaja Rusije - rekla je Stiglmajer Tanjugu. 

Ona zbog toga veruje da će pritisak iz EU da se Srbija distancira od Rusije sa vremenom rasti. 

- Nisam ubeđena da je Ešton bila potpuno iskrena kada je u Beogradu rekla da EU neće tražiti od Srbije da se opredeljuje između Moskve i Brisela - kaže ona. 

Kada je reč o očekivanjima Beograda da bi Srbija mogla da završi pregovore o pridruživanju do 2020, Stiglmajer i Vogel imaju određene rezerve u vezi s takvim rokom. 

- Proces pridruživanja je tehnički veoma komplikovan, tako da će uprkos najboljoj političkoj volji biti teško ispuniti sve kriterijume u tom roku - ukazuje Vogel, dok Stiglmajer primećuje da su se kriterijumi za učlanjenje pooštravali posle svakog kruga proširenja. 

- Hrvatskoj je bilo znatno teže da uđe u EU nego Bugarskoj i Rumuniji, tako da očekujem da će tako biti i sa Srbijom - kaže ona. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.