Ešton nije bila potpuno iskrena

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ešton nije bila potpuno iskrena"

Brisel -- Poseta Ketrin Ešton Srbiji predstavlja neuobičajeno snažan izraz podrške novoj vladi Srbije i evropskim integracijama, smatraju politički analitičari u Briselu.

"Krajnje je neuobičajeno da se visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost lično pojavi u zemlji koja nije članica EU da podrži formiranje nove vlade i da se obrati Parlamentu", kaže za Tanjug Tobi Vogel, urednik briselskog nedeljnika "Juropian Vojs".

Vogel je uočio i da u svom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govoru srpskim poslanicima Ešton nijednom nije izgovorila reč Kosovo, nego je isključivo pominjala Prištinu.

"To pokazuje koliko se Eštonova trudila da izađe u susret domaćinima", kaže on.

Vogel veruje da EU počinje da doživljava Srbiju kao 'ugaoni kamen' integracije Zapadnog Balkana, i konstatuje da Srbija ubrzano prestiže Crnu Goru na evropskom putu.

"Crna Gora se zbog slabih administrativnih kapaciteta trenutno suočava sa teškoćama u sprovođenju reformi, tako da joj možda odgovara da malo uđe u zavetrinu", primećuje on.

Aleksandra Stiglmajer, viša analitičarka Evropske inicijative za stabilnost (ESI), takođe smatra da Srbija dobija na značaju u Briselu.

"Imam utisak da Srbija ima snažnu podršku ne samo u Komisiji, nego i u Evropskom savetu", kaže ona i dodaje da u tome izvesnu ulogu igra i ukrajinska kriza.

"Mnogi u Briselu smatraju da je sada neophodno jače privezati uz sebe zemlje Zapadnog Balkana kako bi se sprečilo dalje širenje uticaja Rusije", rekla je Stiglmajer Tanjugu.

Ona zbog toga veruje da će pritisak iz EU da se Srbija distancira od Rusije sa vremenom rasti.

"Nisam ubeđena da je Eštonova bila potpuno iskrena kada je u Beogradu rekla da EU neće tražiti od Srbije da se opredeljuje između Moskve i Brisela", kaže ona.

Kada je reč o očekivanjima Beograda da bi Srbija mogla da završi pregovore o pridruživanju do 2020, Stiglmajer i Vogel imaju određene rezerve u vezi s takvim rokom.

"Proces pridruživanja je tehnički veoma komplikovan, tako da će uprkos najboljoj političkoj volji biti teško ispuniti sve kriterijume u tom roku", ukazuje Vogel, dok Stiglmajer primećuje da su se kriterijumi za učlanjenje pooštravali posle svakog kruga proširenja.

"Hrvatskoj je bilo znatno teže da uđe u EU nego Bugarskoj i Rumuniji, tako da očekujem da će tako biti i sa Srbijom"”, kaže ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.