Srbija sve privlačnija francuskim kompanijama

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 17:51

"Srbija sve privlačnija francuskim kompanijama"

Ministar privrede Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom o ekonomskoj i političkoj bilateralnoj saradnji.

Košar je rekao da je Srbija sve privlačnija francuskim kompanijama i da se spoljnotrgovinska razmena dve zemlje uvećala za 34 procenta, kao i da je od 2010. porasla tri puta.

On je istakao da Francuska podržava Srbiju na EU putu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, Cvetković je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 radnika.

"Po pitanju javno-privatnog partnerstva, imamo odličnu saradnju, posebno kada pričamo o aerodromu Nikola Tesla, koji predstavlja odskočnu dasku da Beograd postane čvorište za avio transport u regionu", kazao je ministar.

Cvetković je naglasio i da je Srbija otvorena za investitore, da se prilagođava globalnim trendovima i svetskim tržištima, kao i da je fiskalna, politička, energetska stabilnost dovela našu zemlju na svetsku mapu kao atraktivnu destinaciju za investiranje.

"Mi smo lideri u regionu po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak oko 60 odsto ovih investicija za ceo Zapadni Balkan, slilo se u Srbiju. Prošle godine njihova vrednost je iznosila 4,4 milijarde evra. Atraktivna geografska lokacija Srbije i dobro obrazovan kadar, pokazali su se kao komparativna prednost za dolazak investitora", kazao je on.

Dodao je da energetska stabilnost i jeftini energenti, koje Srbija obezbeđuje svojim privrednicima u ovom trenutku, zajedno doprinose da zemlja bude atraktivna investiciona destinacija, naglašavajući da uz sve ovo Srbija raspolaže i sa rudnim bogatstvima.

Cvetković je kazao i da je spreman da potpomogne sve aktivnosti koje će doprineti dodatnom jačanju bilateralne ekonomske saradnje dve zemlje.

Na temu Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije, ukazao je da je Srbija pristupila adekvatnoj implementaciji ovog zakona u predviđenom roku, septembar 2024. godine, dodajući da je "to zahtevan i važan proces i da se trudimo da ga implementiramo na vreme".

U saopštenju se navodi da je Cvetković podsetio i na državnu posetu 2019. predsednika Francuske Emenuela Makrona Srbiji, nakon 18 godina od poslednje posete jednog francuskog predsednika Srbiji.

"Ta poseta je predstavljala prekretnicu u etapi naših odnosa i otvorila je dodatne mogućnosti za unapređenje svih segmenata bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu i za dolazak francuskih kompanija", rekao je on.

Cvetković je naglasio i da je politika Srbije usmerena ka punopravnom članstva u EU, i da je deo aktivnosti u tom pravcu koje sprovodi Ministarstvo privrede su pozitivno ocenjene u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Košar: Srbija sve privlačnija francuskim kompanijama, razmena dve zemlje veća za 34 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2023

Ministar privrede Slobodan Cvetković razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom o ekonomskoj i političkoj bilateralnoj saradnji, koji je rekao da je Srbija sve privlačnija francuskim kompanijama i da se spoljnotrgovinska razmena dve zemlje uvećala za 34 procenta, kao i da je od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.