Srbija se pridružila vazdušnoj blokadi Belorusije

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2021, 15:35

Srbija se pridružila vazdušnoj blokadi Belorusije

Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, Island, Lihtenštajn i Norveška pridružili su se odluci Evropske unije u vezi sa zabranom beloruskim avio-prevoznicima da koriste vazdušni prostor i aerodrome EU, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj, prenosi TASS. "Zemlje kandidati, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija, kao i zemlje EFTA-e Island, Lihtenštajn i Norveška, pridružuju se ovoj odluci Saveta. One će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukom Saveta Evropske unije. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je", navodi se u saopštenju. Takođe, ranije danas Savet EU je na nivou ministara spoljnih poslova odobrio četvrti paket sankcija protiv 86 fizičkih i pravnih lica i postigao sporazum o nametanju novih ekonomskih sankcija Belorusiji. Evropska unija je 4. juna zvanično usvojila odluku o nametanju zabrane korišćenja vazdušnog prostora beloruskim avio-prevoznicima, kao i aerodroma u EU, zbog incidenta sa hitnim sletanjem aviona kompanije "Rajaner" u Minsku 23. maja i hapšenja Belorusa Romana Protaseviča, osnivača kanala „Neksta“ na Telegramu. Nakon rasprave o Belorusiji na samitu 24. maja, lideri EU doneli su političku odluku o zabrani letova beloruskih aviona u evropskom vazdušnom prostoru, a takođe su preporučili evropskim avio-kompanijama da izbegavaju prelete preko Belorusije. Evropski savet pozvao je da se što pre usvoje nove sankcije Belorusiji u vezi sa incidentom.  

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU pozdravila podršku Srbije merama protiv Belorusije

Izvor: Beta, 21.Jun.2021

 Evropska unija je danas pozdravila podršku Srbije i drugih kandidata za članstvo Odluci o pooštravanju kaznenih mera protiv Belorusije.Savet Evropske unije usvojio je 4. juna Odluku o pooštravanju postojećih kaznenih mera, imajući u vidu situaciju u Belorusiji, uvodjenjem zabrane letenja svim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.