Srbija rešena da brzo odgovori na upitnik EU

Izvor: Southeast European Times, 25.Nov.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija rešena da brzo odgovori na upitnik EU

Štefan Fil ispostavio je upitnik od oko 2500 pitanja dok je bio u poseti Beogradu u sredu. Srpske vlasti se nadaju da će do januara uspeti da na njih odgovore.

25/11/2010

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 25.11.2010.

Srbija je u sredu (24. novembra) dobila zvanični upitnik kojim se ocenjuje spremnost zemlje da postane kandidat za članstvo u EU, što je još jedno postignuće na putu evrointegracija.

Štefan File, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << komesar EU za proširenje, uručio je upitnik za vreme posete Beogradu (24. novembra). Taj dokument sadrži oko 2500 pitanja koja se odnose na sve oblasti političkog i ekonomskog života.

Srpske vlasti ambiciozno su najavile da će odgovore Briselu predati do kraja januara.

File je naveo da je Upitnik za Srbiju urađen po ugledu na one koje su dostavljeni Crnoj Gori i Albaniji, ali da postoje određene specifičnosti na koje Beograd mora da odgovori.

Upitnik ne sadrži direktna pitanja o temi koja može biti najspornija u odnosima Beograda i Brisela – o statusu Kosova.

Srpski premijer Mirko Cvetković rekao je da je na sastanku sa Fileom bilo reči o Kosovu, ali da je potvrđeno da je u Upitniku Kosovo tretirano na statusno neutralan način, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Slične ocene izrekao je i evropski komesar. „Kosovo nije obuhvaćeno Upitnikom. Uprkos tome postoji jedan broj pitanja koja se tiču saradnje Beograda i Prištine. Ali i ona Kosovo tretiraju statusno neutralno na način kako je to bilo i u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“, kazao je File.

Prema njegovim rečima, predaja Upitnika otvara novu fazu u odnosima Evropske unije i Srbije. „Uveren sam da će Vlada Srbije prihvatiti ovu šansu i sprovesti potrebne reforme“, rekao je File.

EU od Srbije, pre svega, očekuje da okonča saradnju sa Haškim tribunalom, uspešno reformiše pravosuđe, dosledno se bori protiv korupcije i sprovodi zakone na način koji će uveriti Brisel da je spremna za članstvo u EU.

U Kancelariji Srbije za pridruživanje EU za SETimes je rečeno da je januar izuzetno ambiciozan rok za popunjavanje upitnika. Ukoliko to bude ostvareno, Srbija će biti među državama koje su najbrže odgovorile na Upitnik.

Isti izvor je naveo da je Beogradu zadatak donekle olakšan jer može da se oslanja na prethodna iskustva drugih država u regionu.

Srbija će tretirati Kosovo kao sastavni deo Srbije kada bude odgovarala na pitanja u vezi sa pokrajinom, ali će naglasiti da odgovornost za sprovođenje tamošnjih reformi ne leži na Beogradu, dodaje isti izvor.

„Mi smo se vrlo ozbiljno pripremili i pristupićemo neposredno radu na pripremi odgovora na Upitnik koji smo dobili. Taj rad počinje praktično počinje već danas“, rekao je Cvetković.

Bivša direktorka Kancelarije Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević rekla je da proces evrointegracija olakšava uvođenje i razumevanje evropskih vrednosti kao domaćih vrednosti, i predstavlja više od pukog ispunjavanja zahteva EU.

„Davanjem odgovora vi zapravo sebi dajete polaznu liniju. Zapravo dajete osnov za ocenu o tome na kom ste stepenu razvoja u odnosu na ispunjavanje standarda i krećete u pravljenje sopstvenih planova za pregovore o budućem članstvu“, rekla je Miščević novinarima u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.