Srbija povređeni Evropljanin

Izvor: B92, 18.Dec.2012, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija "povređeni" Evropljanin

Beograd -- Predsednica Odbora Skupštine Srbije ze evropske integracije Milica Delević označila je Srbiju kao "povređenog" Evropljanina.

Delevićeva je ukazala da ideja Srbije u EU postaje "polarizujuća", umesto "ujediniteljska", kakva je bila na početku, objavila je agencija FoNet.

Uprkos tome, ocenila je Delević u autorskom tekstu u nedeljniku Vreme, evropska integracija zemlje uživa visoku podršku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako na nižem nivou nego ranije, pri čemu preovlađuje racionalnost, što Vladi daje prostor za vođenje evropske politike.

Delević je podsetila da je unapređenje odnosa Beograda i Prištine "ključni prioritet" za otvaranje pregovora sa EU i naglasila da će, kada oni počnu, u prvi plan izaći pitanja važna za svakodnevni život građana.

Zato se nadam da će pregovori početi što skorije, kako zbog toga što je napredak u dijalogu, koji je za to potreban, sam po sebi važan, tako i zbog pažnje koja će se tada usmeriti na reformski proces, naglasila je Delević, a prenosi FoNet.

Upravo će reforme postati novi "ključni prioritet", dodala je Deleivć, a primedbe Evropske komisije u vezi sa njima i češće i glasnije.

Kada najviše što se od EU može dobiti u ove četiri godine stigne, a to je početak pregovora, pokazaće se da li će dalja politika koristiti racionalnost koju građani pokazuju u odnosu prema Evropi ili će se jednom "u posedu" nagrade, dopustiti da prevlada povređenost.

Prvi izbor je mudriji, a drugi popularniji, napomenula je Delević i zaključila da bi on bio manje bitan, da su nam institucije snažnije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.