Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2017, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU

Poglavlja 29 i 7 su otvorena na šestoj Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Luksemburgu.

Time se ukidaju carinske kvote za robu iz EU, a usklađuju zajedničke kvote prema trećim zemljama.

Pregovori u okviru poglavlja 7 odnose se na reformu zakonodavstva u oblasti intelektualne svojine, autorskih prava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštite potrošača, borbe protiv piraterije i brendiranje.

Sa ova dva, Srbija je do sada otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU, a dva je privremeno i zatvorila.

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević kaže da se do kraja godine planira usvajanje novog carinskog zakona, a početkom naredne i pratećih uredbi. Da bismo uspešno zatvorili to poglavlje potrebno je da automatizujemo sve carinske postupke, kaže Milošević dodajući da pristupanje carinskoj uniji za Srbiju predstavlja šansu, ali i izazov.

"Kao najveći izazov, predstoji nam stvaranje tehničkih, kadrovskih i finansijskih uslova da se nastavi proces automatizacije, da se uvede automatizovani izvozni postupak, potom i uvozni."

Bolja zaštita autorskih prava, žigova, patenata, geografskih oznaka porekla – to bi trebalo da bude rezultat pregovora u sklopu poglavlja 7, ali i jači poziv stranim investitorima. Vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić kaže da otvaranje tog poglavlja za Srbiju predstavlja veliki korak, te da uređivanje te oblasti predstavlja dodatan podstrek za domaću privredu.

"Izdvojio bih kreativne industrije, koje doprinose sa 4,7 odsto stvaranju BDP-a u Srbiji. U njima radi gotovo 100 hiljada ljudi, a i produktivnost radnika je najveća. Te industrije doprinose više u stvaranju BDP-a nego isporuka električne energije, osiguranja ili ugostiteljstvo", rekao je Marić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.