Joksimović: 33 i 13 konkretna i važna poglavlja za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2018, 03:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: 33 i 13 konkretna i važna poglavlja za Srbiju

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović najavila je da će Srbija danas u Luksemburgu otvoriti poglavlje 33 koje se tiče finansijskih i budžetskih odredbi i poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo.

"Smatram da su mali koraci, ali vredni i stalni koraci pravi recept za jednu novu poziciju i nas i same EU u pogledu proširenja. U tom smislu ja nisam nezadovoljna", kaže Joksimović.

Ministarka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Joksimović naglašava da postoji kontinuirani napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora, a da su poglavlja 33 i 13 "konkretna i važna poglavlja".

"Budžetske i finansijske odredbe su način na koji se mi u ovoj fazi pripremamo da članstvom u EU učestvujemo i u zajedničkom evropskom budžetu. Naš doprinos zajedničkom evropskom budžetu će biti, u odnosu na naš BDP, nešto manji, ali će zato povlačenja iz zajedničkog evropskog budžeta biti nešto veća. To je naročito u prvim godinama članstva važno za ukupni razvoj zemlje", objašnjava Joksimović.

Ona dodaje da će kroz poglavlje 33 Srbija pripremati administrativne kapacitete u cilju projektovanja učešća u zajedničkom evropskom budžetu i povlačenja što više dostupnih fondova.

Kroz rad na poglavlju 13 Srbija će kad uđe u EU biti spremana da povlači novac i iz EU fondova namenjenih obnavljanju ribljeg fonda.

"Sve više ljudi u Srbiji se bavi proizvodnjom ribe i zato je vrlo važno da usvojimo standarde koji se odnose na ovu oblasti i time otvorimo mogućnost za ljude koji se na pravi način bave ribarstvom i ribnjacima da postanu konkurentniji za izvoz na evropskom tržištu i tržištu regiona", kaže Joksimović.

Ministarka Joksimović naglašava da je otvaranje dva nova poglavlja dobra vest za Srbiju pogotovo u situaciji kada se stvari komplikuju oko napretka drugih zemlja regiona u procesu proširenja dok se istovremeno i situacija zaoštrava u EU kada je reč o politici prema migracijama i proširenju.

"Mi ćemo se potruditi da idemo brže da bismo otvarali po 7- 8 poglavlja godišnje. Onda bi stigli da otvorimo sva poglavlja do 2021- 2022. godine, da uđemo u proces finalnih reformi i zatvaranja poglavlja i da, ako se ubrzamo, stignemo i tu 2025. godinu", zaključila je Joksimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija danas otvara još dva poglavlja u pregovorima sa EU

Izvor: B92, 25.Jun.2018

Beograd -- U Luksemburgu će danas biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU...Otvoriće se poglavlje 33 - finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13, koje se tiče ribarstva, a delegaciju naše zemlje predvodiće ministarka za evropske...

Nastavak na B92...

Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2018

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović predvodi u Luksemburgu delegaciju Srbije na Osmoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će biti otvorena dva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU...Kako je saopštila Vlada Srbije, u pitanju su poglavlja 33, koji se odnosi na finansijske...

Nastavak na N1 televizija...

Važan dan za Srbiju: Otvaramo dva nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom!

Izvor: BKTV News, 25.Jun.2018

U Luksemburgu će danas biti održana Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU - poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva, a delegaciju naše zemlje predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.