Srbija ostrvo među zemljama EU

Izvor: B92, 22.Avg.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ostrvo među zemljama EU

Beograd -- Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da je za Srbiju, u sadašnjim uslovima, povoljnija opcija da bude "ostrvo unutar EU okruženja" nego članica EU.

Vukadinović je u tekstu na NSPM (www.nspm.rs) ocenio da je u domaćoj javnosti stvorena "potpuno nenormalna situacija kako je maltene jedina alternativa Evropskoj uniji smrt, odnosno da ako nema EU - Srbija propada".

"To je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i činjenično besmisleno, a i psihološki štetno, jer se na taj način samo podstiču nerealna očekivanja od Unije, a sa druge strane sprečava rad na pronalaženju alternativa u slučaju da se iz bilo kog razloga EU izjalovi. To je naročito pogubno ako se ima na umu da Srbija pre 2020. godine nema šanse da uđe u EU", ocenio je on.

Prema njegovim rečima, nepristojno je uopšte raspravljati o tome da li postoji dilema Evropa ili Kosovo, kao što u Hrvatskoj niko nije doveo u pitanje status Prevlake.

"Prevlaka, ne 15 odsto teritorije, nego jedno parče kamenja na ulasku u Boku Kotorsku! Naravno da niko u tamošnjoj javnosti ne bi dozvolio da se takve stvari dovode u pitanje, dok ovde predsednik nekako s mukom i sa zakašnjenjem progovori da, ako se bude tražilo da prizna Kosovo, Srbija će reći 'ne' Evropi, i još se onda mnogi skandalizuju nad tom izjavom", naveo je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, alternativa Uniji je upravo ono čime domaću javnost najviše plaše njeni zagovornici - da Srbija bude "ostrvo unutar EU okruženja".

"To je zapravo najpovoljnija opcija, jer bi takav položaj Srbiju učinio privlačnijom za ulaganje u mnogim oblastima. Sa jedne strane imali bismo 'bezbedno okruženje', a istovremeno pojedine administrativne prepreke, glupi zakoni i besmislene norme i ograničenja koji važe u Uniji i zadiru u suverenitet ovde ne bi bili na snazi", naveo je on.

Dodao je da je za Srbiju mnogo bolja pozicija da bude "privilegovani partner" EU, nego "daleka i beznačajna periferija, što joj sleduje kada postane članica".

Vukadinović je naveo da ne zagovara nikakav "sukob sa Unijom", ali da treba reći da Srbija "nema politički niti ekonomski interes da srlja u članstvo, tačnije da čeka pred vratima, pri čemu joj se neprekidno dodaju novi i novi uslovi".

"Najpre je to bio Hag, sada Kosovo, sutra možemo da očekujemo da će to biti RS, Sandžak ili Vojvodina. Postavljajući članstvo kao apsolutni prioritet, Srbija prosto mami i one mnogo moćnije i one manje moćne članice Unije i njihove funkcionere da nas uslovljavaju i ucenjuju, kao što se trenutno dešava pre nego što smo i krenuli tim putem", ocenio je Vukadinović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vukadinović: Za Srbiju je bolje da ne srlja u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2011

BEOGRAD -..Glavni i odgovorni urednik portala Nova srpska politička misao (NSPM) Đorđe Vukadinović ocenio je da je za Srbiju, u sadašnjim uslovima, povoljnija opcija da bude "ostrvo unutar EU okruženja" nego članica EU...Vukadinović je u tekstu na NSPM (www.nspm.rs) ocenio da je u domaćoj javnosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.