Srbija nezadrživo ide u procesu evropskih integracija

Izvor: Studio B, 12.Nov.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nezadrživo ide u procesu evropskih integracija

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević izjavila da je u Izveštaju Evropske komisije realno ocenjen napredak Srbije, da se navodi da Srbija nezadrživo ide u procesu evropskih integracija.

Miščević je, gostujući na TV Pink, rekla da je preporuka Evropske komisije da se prva pregovaračka poglavlja 32 i 35 otvore do kraja ove godine, podsetivši da je Srbija u potpunosti spremna još od avgusta prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
"Pripremili smo interesantno poglavlje finansijske kontrole 32 još avgusta prošle godine", istakla je Miščević, podsetivši da se poglavlje 35 odnosi na dijalog Beograda i Prištine.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU je ocenila da su "u nekim segmentima ocene bile oštrije nego što smo mogli očekivati".

Miščević je prenela da se puno govorilo i o oblasti "u kojoj nema napretka" - slobodi izražavanja i govoreći o medijima, podsetila da je počeo proces privatizacije koji je okončan do kraja oktobra.

"To baš nije jednostavan proces da država izađe iz celokupnih medija, ali je država rešena da to uradi", istakla je Miščević.

Miščević je ukazala da je ono što je dobro i što je konstatovano, takođe i u Izveštaju, jesu planovi aktivnosti koji su vezani za poglavlja 23 i 24 na kojima se najviše radilo u prethodnom periodu.

Ona je prenela da je Evropska komisija bila oštra u definisanju vremena, tempa i da su za neke od mera bila neophodna i precizna objašnjenja, zašto, na primer, nije moguće ranije doći do ustavnih promena.

Miščević je ukazala da je nepoznanica kako se razvija EU, da će migrantska kriza uticati na pitanja slobode kretanja unutar EU i da se u tom segmentu teško može reći kako će izgledati EU za četiri-pet godinia kada Srbija bude na vratima članstva.

U Izveštaju je ocenjeno da je Srbija posvećena Briselskom dijalogu i procesu normalizacije, da u dobroj meri ostvaruje sve ono što je do sada dogovoreno i da je spremna za nastavak dijaloga, istakla je Miščević.

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU je istakla da Srbija neprestano ponavlja kao temu zaštitu kulturne i crkvene baštine na teritoriji Kosova i Metohije.

Ona je navela da je Srbija u Izveštaju dobilu visoku ocenu za lep napredak koji je ostvaren u oblastima kao što su javne nabavke i intelektualna svojina i za spremnost za otvaranje poglavlja koje se odnosi na istraživanje i razvoj.

Miščević je najavila da je cilj priprema svih dokumenata i da, kada politička odluka bude doneta, nakon otvaranja do kraja godine dva poglavlja 35 i 32, a zatim i 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, početkom iduće godine, odnosno u martu, kada je prvi momenat kada je to moguće učiniti, budu otvorena i druga poglavlja.

Govori se o Srbiji koja deli evropske vrednosti pre svega u odnosu na ono što se dešava sa migrantskom krizom i postupanjem prema ljudima koji u stotinama hiljada prolaze kroz Srbiju, rekla je Miščević i dodala da zato "morate biti zadovoljni, ali ne i uspavani zadovoljstvom".

Miščević je dodala da se ovih dana radi na akcionom planu za nacionalne manjine i da je odlična saradnja sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, podsetivši da u Srbiji ima 21 nacionalni savet.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Miščević: Srbija nezadrživo ide ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2015

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da je u Izveštaju Evropske komisije realno ocenjen napredak Srbije, da se navodi da Srbija nezadrživo ide u procesu evropskih integracija i hvali njena spremnost za regionalnu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.