Srbija ne može pre 2015. u EU

Izvor: S media, 30.Okt.2010, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ne može pre 2015. u EU

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić izjavio je da problem Kosova mora biti rešen pre pristupanja Srbije EU, koje neće biti ostvarljivo pre 2015. godine.

"Zahvaljujući jednoglasnoj odluci šefova diplomatija EU da se zahtev Srbije prosledi Evropskoj komisiji, dospeli smo u našoj viziji pristupanja jedan korak bliže. Jasno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nećemo uspeti da pristupimo do 2015.", istakao je Djelić u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

On je ukazao da je na žalost izgubljeno vreme, ali i da nije mogla da se predvidi ekonomska kriza, koja je imala teške posledice po EU i evrozonu.

Na podsećanje da je obećao da će popiti kafu sa novinarom "Presea" 2015. povodom prijema Srbije u članstvo EU, Djelić je istakao da će ta kafa biti popijena pre nego što on bude napunio 55 godina, što znači sigurno pre 2020.godine.

Na konstataciju da kriza nije jedina prepreka, već da se najveća prepreka zove Ratko Mladić, on je podsetio da je Srbija uhapsila Radovana Kradžića, i to samo u roku od par dana od dolaska na vlast ove vlade.

"Tada, 2008., po prvi put je formirana vlada koja je u potpunosti privržena evropskim vrednostima i punoj saradnji s Haškim tribunalom. Možda ćemo jednom analizirati da li je ranije dovoljno pre toga učinjeno.

Medjutim, naši evropski partneri priznaju da činimo sve u našoj moći da uhapsimo preostala dva begunča. Srbija je 42 od 44 traženih uhapsila i izručila, koji su od nje traženi. I nadam se, i to je pitanje samo vremena, dok ne budemo upotpunili saradnju. Mi to ne činimo samo radi ispunjavanja uslova. Moramo to činiti, jer je to put da se nedužnim žrtvama oda pošta. Ako postoji krivica ona mora dobiti ime, i ne sme pasti na čitav narod", poručio je Djelić.

Suočen sa rezultatima istraživanja javnog mnjenja prema kojem samo 36 odsto Srba podržava izručenje Mladića on je objasnio da broj pristalica tog čina neprestano raste.

"Medjutim to reflektuje i činjenicu da tokom raspada Jugoslavije nije samo jedna strana, već sve, počinila zločine, kao i da nije dovoljno učinjeno da bi se priznale srpske žrtve. I kod teme Kosovo vlada utisak da je delovano jednostrano i asimetrično. To objašnjava delimično stav stanovništva, ali ne menja ništa na našoj obavezi za saradnjom", podvukao je Djelić.

"Što se tiče Haškog tribunala, bilo bi sigurno loše ako bi ljudi stekli utisak da se približavanje Srbije EU nepravedno blokira, pošto u svetu postoje i drugi begunci, medju njima još pojedini iz doba Trećeg rajha. I Osama bin Laden još uvek nije pronadjen. Ne radi se samo o pitanju volje, već i o okolnostima da li je ostvarljiv uspeh", dodao je on.

Djelić je ukazao i da je pozitivna odluka EU od ponedeljka u redu, jer Srbiji omogućava da nastavi put u pravcu Unije i pored podsećanja na obavezu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ĐELIĆ: MLADIĆ NAJVEĆA PREPREKA NA PUTU KA EU

Izvor: Kurir, 30.Okt.2010

BEČ - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da problem Kosova mora biti rešen pre pristupanja Srbije EU, koje neće biti ostvarljivo pre 2015. godine. "Zahvaljujući jednoglasnoj odluci šefova diplomatija EU da se zahtev Srbije prosledi Evropskoj komisiji, dospeli smo u našoj viziji...

Nastavak na Kurir...

El Baradei: Arapi razočarani Obamom

Izvor: Blic, 30.Okt.2010

Bivši generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradei izjavio je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da su Arapi razočarani američkim predsednikom Barakom Obamom, jer do sada nije ništa ispunio od onoga što je obećao..."Kada je Obama u Kairu govorio o međusobnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.