El Baradei: Arapi razočarani Obamom

Izvor: Blic, 30.Okt.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El Baradei: Arapi razočarani Obamom

Bivši generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el Baradei izjavio je u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da su Arapi razočarani američkim predsednikom Barakom Obamom, jer do sada nije ništa ispunio od onoga što je obećao.

"Kada je Obama u Kairu govorio o međusobnom poštovanju zapada i muslimana on je pobudio velike nade. Na žalost Obama je morao da se brine pre svega o unutrašnjopolitičkim problemima, zbog čega je euforiju u arapskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetu zamenilo veliko razočarenje, jer Obama nije ispunio ono što je obećao. Ja razumem da su Obami ruke vezane. Uz to aktuelna vlada u Izraelu menja pravila igre i minira rešenje dve države. Što duže bude trajalo nalaženje rešenja to će se više radikalizovati Bliski istok", ocenio je on.

Kada je reč o Iranu, El Baradei je podvukao da ne vidi u toj zemlji "opasnost, koja se predstavlja".

"Iran je jedna od najvećih regionalnih snaga na Bliskom istoku. On ima drugačiju ideologiju od zapada. Kod iranskog nuklearnog programa ima još ponešto da se razjasni. Međutim niko, a tako ni američke obaveštajne službe, danas ne govore da Iran pravi nuklearno naoružanja. Ne vidim Iran kao opasnost, kakvom se predstavlja", rekao je on.

El Baradei je dodao da bi bilo dobro kada bi Iran prihvatio kompromisni predlog Sjedinjenih Američkih Država da ubuduće 2.000 kilograma uranijuma izmesti iz zemlje.

"Međutim imam svoje sumnje. Problem je zašto Iran treba pre pregovora sve štihove da da iz ruke. To je, na žalost, zahtevala i Bušova administracija. Tek je Obama rekao da će biti pregovora bez preduslova. Pregovori su žrtve internih iranskih problema posle izbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Nadam se da ćemo iduće godine pronaći uslove za pregovore. Iran bi mogao biti ključni faktor stabilnosti u Libanu, Avganistanu i Iraku, ili za nestabilnost", upozorio je on.

El Baradei je obrazložio zašto namerava sa svojim pristalicama da bojkotuje parlamentarne izbore u Egiptu, zakazane za 28. novembra.

"U Egiptu vlada ratni zakon. Opozicija nema razuman pristup medijima, i proteklih 30 godina su izbori uvek bili manipulisani. Ako unapred znam da izbori nisu slobodni i fer i ipak učestvujem, onda bi glasanju i time režimu dao legitimitet koji ne zaslužuju. Tu nema kompromisa", poručio je on.

Takođe je najavio da se, iz istog razloga, neće kandidovati za predsednika Egipta, ukazujući da pod aktuelnim uslovima to nema smisla.

"Potpuno je jasno da će sledeći šef države doći iz vladajuće partije. Čak izgleda da Hosni Mubarak želi još jednom da se kandiduje. On bi imao 84 godine. Nije nikada bio moj prioritet da se kandidujem za predsednika. Želim da Egipat postane funkcionišuća demokratija", rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.