Srbija na čelu liste Evrostata po privrednom rastu u Evropi

Izvor: RTS, 08.Jun.2020, 14:59

Srbija na čelu liste Evrostata po privrednom rastu u Evropi

Srbija se po međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kavrtalu 2020. nalazi na prvoj poziciji među 38 evropskih ekonomija, prema upravo objavljenim ažuriranim podacima statističke službe Evropske unije, Evrostata.
Srbija drži lidersko mesto kako na tabeli sezonski i kalendarski neprilagođenih podataka sa skokom BDP-a od 5,0 procenata, tako i na tabeli desezoniranih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i kalendarski prilagođenih pokazatelja, gde rast iznosi 4,8 posto.
Po evidenciji Evrostata, iza Srbije je Irska, čiji je rast prema neprilagođenim podacima iznosio u prvom tromesečju 4,6 posto, a slede Turska sa 4,5 procenata, Litvanija sa 2,4, i petoplasirana Mađarska sa 2,2 odsto.
Poljska je zauzela šesto mesto s privrednim rastom od 1,7 procenata u prvom kvartalu, sedma je Bugarska sa stopom od 1,2 posto, zatim Norveška sa 1,1, Kipar sa 0,9 i Malta sa povećanjem BDP-a od 0,5 odsto.
Hrvatska i Švedska sa privrednom ekspanzijom od 0,4 posto u periodu januar-mart dele 11. poziciju.
Iza njih slede ekonomije sa ostvarenim negativnim rastom u prva tri meseca 2020, pri čemu je najmanji pad od 0,4 procenta registrovala Danska, a najveći Italija, čak 5,7 odsto.
Francuska se sa padom BDP-a od 4,7 procenata, takođe, našla na začelju tabele, u društvu sa Španijom (minus 3,8 posto), Slovačkom (- 3,7), Austrijom (- 2,9), Slovenijom (- 2,4) i Nemačkom (- 1,9 posto).
U pregledu Evrostata o rastu BDP-a u prvom kvartalu nisu objavljeni podaci za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i za kosovsku privredu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija na čelu liste Evrostata po privrednom rastu u Evropi

Izvor: B92, 08.Jun.2020

Luksemburg -- Srbija se po međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kavrtalu 2020. nalazi na prvoj poziciji među 38 evropskih ekonomija, prema podacima Evrostata...Srbija drži lidersko mesto kako na tabeli sezonski i kalendarski neprilagođenih podataka sa skokom BDP-a od 5,0 procenata,...

Nastavak na B92...

BROJ ZAPOSLENIH SMANJEN PRVI PUT OD 2013. Evrostat: BDP evrozone pao 3,6 odsto

Izvor: Blic, 09.Jun.2020, 12:20

Bruto domaći proizvod evrozone pao je za 3,6 odsto u prva tri meseca 2020. u odnosu na prethodni kvartal, odnosno za 3,1 procenat na godišnjem nivou, pokazuju danas objavljeni desezonirani podaci statističke službe Evropske unije, Evrostata.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.