Srbija može biti atraktivna za investitore Latinske Amerike

Izvor: Blic, 27.Maj.2012, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija može biti atraktivna za investitore Latinske Amerike

Srbija može biti atraktivna za investitore iz Latinske Amerike i da predstavlja “proizvodnu odskočnu dasku” za kompanije koje žele da svoju robu plasiraju na tržišta Evropske unije i Istoka, ocenio je potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

Potrpedsednik Vesović je kao prednosti Srbije, naveo blizinu tržištu EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i članstvo u Uniji u perspektivi, ali i izuzetno dobre trgovinske odnose i logističku poziciju u odnosu na tržišta Bliskog i Srednjeg Istoka, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske.

”Veoma je značajno da poboljšamo rad na prepoznatljivosti i imidžu među privrednicima iz Latinske Amerike, jer za većinu njih Srbija je nepoznanica. Potrebno je da svi, od diplomatije do privrednih komora, pokušaju da tu sliku promene i unaprede”, rekao je Vesović.

Brazil u prvih šest ekonomija sveta

Latinska Amerika je u proteklih 20 godina daleko iznad i ispred onoga što mi pamtimo iz perioda do 1990-tih, naglasio je Vesović.

Najveća i najmnogoljudija latinoamerička zemlja Brazil ima jednu od najvećih perspektiva ekonomskog rasta i spada u prvih šest ekonomija u svetu, Čile je izuzetno značajan, Venecuela je zemlja sa najznačajnijim rezervama nafte i gasa.

"Ono o čemu treba da razmišljamo u budućnosti, jeste da njih dovedemo u Srbiju, da budu investitori. Da svoju proizvodnju za EU i druga tržišta lociraju ovde”, poručio je Vesović.

Potpredsednik PKS je kazao kako je ekonomska saradnja Srbije sa Latinskom Amerikom "na veoma skromnom nivou” i svodi se na svega nekoliko stotina miliona dolara isključivo trgovinske razmene, bez nekih viših oblika saradnje.

Izvoz iz Srbije je svega oko 10 miliona dolara, a jedan od razloga su veoma skupi troškovi prevoza.

"U strukturi cene robe koja bi se prodavala na tržištu Latinske Amerike skoro 40 odsto bi učestvovali troškovi prevoza, što naša privreda ne može da izdrži”, dodao je Vesović.

Latinska Amerika, koja obuhvata najznačajnije ekonomije, poput Brazila, Meksika, Argentine, Čilea, jeste mesto velikih proizvodnih centara, industrijskih i poljoprivrednih i to su ogromni proizvođači koji podmiruju velika tržišta, čak i Severnu Ameriku, ukazao je Vesović.

Potpredsednik PKS je podsetio da su građevinske kompanije iz Srbije "ostavile najznačajniji trag u tim zemljama” i da postoji potencijal za unapređenje saradnje.

"Neke od njih još uvek rade, imaju izuzetno dobre reference”, rekao je Vesović dodajući da sansa srpske privrede može da bude i sektor informatičkih tehnologija (IT), proizvođači softvera, kao poljoprivredno-prehrambeni inženjering.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čekamo ulaganja iz Latinske Amerike

Izvor: B92, 27.Maj.2012

Beograd -- Srbija može biti atraktivna za investitore iz Latinske Amerike, takođe može biti I odskočna daska za kompaije koje žele da plasiraju robu na tržište EU...Ocenio je potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, koji je dodao da je prednost Srbije ne samo blizina tržištu EU...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.