Srbija među prioritetima Irske

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među prioritetima Irske

Brisel -- Irska se nada da će, za njenog predsedavanja EU, Srbija dobiti datum za početak pregovora o pridruživanju.

To je u Briselu rekla Lusinda Krejton, državna sekretarka Irske u Ministarstvu za evropske poslove, pri predstavljanju prioriteta irskog predsedavanja EU.

"Očekujemo da Evropska komisija krajem marta ili početkom aprila podnese izveštaj o napretku, tako da se nadamo da će Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u junu biti određen datum početka pregovora", rekla je Krejtonova novinarima. Irska će od 1. januara do 30. juna predsedavati EU.

Ona je dodala da se, takođe, nada da će u istom periodu Kosovo dobiti odobrenje za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Krejtonova je, međutim, podsetila da se uslovi koje je prošle nedelje formulisao Evropski savet moraju poštovati, a da je ključan među njima napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

"U dijalogu je došlo do značajnog napretka, čak i u poslednjih nekoliko nedelja", rekla je Krejtonova i odala posebno priznanje liderima Srbije i Kosova, kao i šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton, na uloženim naporima i postignutim rezultatima.

Irska ministarka je istakla da je njena zemlja veliki entuzijasta kad je reč o proširenju EU, što je dokazala kada je pod njenim predsedavanjem 2004. u EU primljeno čak 10 novih članica.

"Ovaj put možda neće biti deset novih, ali ćemo se potruditi da maksimalno podstaknemo proces", rekla je Krejtonova i dodala da je napredak u proširenju "zlatna prilika" za Irsku.

Irska je uverena i da će proces ratifikacije pristupnog sporazuma Hrvatske sa EU proteći bez problema i smatra da je sva sporna pitanja Zagreba i Ljubljane potrebno rešavati na bilateralnom nivou kako se ne bi ometao pristupni proces Hrvatske.

"Uvereni smo da će proces ratifikacije ići glatko i da će Hrvatska ući u EU 1. jula sledeće godine. Tesno ćemo sarađivati s našim hrvatskim kolegama, s kojima imamo odlične odnose, kako bismo izbegli eventualne poteškoće tokom šest meseci našeg predsedavanja", izjavila je Krejtonova, koja je u Briselu, zajedno sa šefom irske diplomatije Imonom Gilmorom, predstavila prioritete irskog predsedavanja EU.

Na pitanje o mogućim poteškoćama u ratifikaciji pristupnog ugovora u Sloveniji, Krejtonova je rekla da bilateralna pitanja ne smeju da ometaju proces pristupanja, javila je agencija Hina.

"Naš je stav da bilateralna pitanja ne smeju da ometaju proces pristupanja. Postoji jasno evropsko pravno nasledje, jasan proces ispunjavanja kopenhaških kriterijuma. Znam da je Evropska komisija u svom izveštaju u oktobru naglasila potrebu da se nastavi zamah u reformskom procesu i verujem da će se to dogoditi. Znam da je hrvatska vlada odlučna da to učini", kazala je ona.

Irska ministarka je naglasila da bilo koje otvoreno pitanje koje Slovenija može da ima sa Hrvatskom treba da se reši bilateralno.

"Mi ćemo, naravno, podržati taj proces, ali to ne sme stajati na putu hrvatskom pristupanju", rekla je ona.

Irska je poslednja zemlja koja će predsedavati EU pre ulaska Hrvatske u članstvo 1. jula 2013. kada će rotirajuće predsedavanje preuzeti Litvanija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Irska se nada datumu za Srbiju u junu

Izvor: RTS, 17.Dec.2012

Nadamo se da će tokom irskog predsedavanja EU Srbiji biti određen datum početka pregovora o pridruživanju, rekla je irska ministarka za evropske poslove Lusinda Krejton...Ministarka za evropske poslove Irske Lusinda Krejton rekla je da se nada da će Srbiji, tokom irskog predsedavanja Evropskom unijom,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.