Srbija kamp za migrante?

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2018, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija kamp za migrante?

Glasine i tračevi, prokomentarisala je srpska premijerka Ana Brnabić medijske napise o otvaranju centara za migrante i dolasku Fronteksa u Srbiju s ciljem da tu čuva granice Evropske unije.

- Srbija već jeste tampon-zona za migrante - uzvraća direktor Centra za pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ukazujući u izjavi za "Vesti" da joj je tu ulogu dao geografski položaj i još neki faktori.

Zato, kaže, tu ulogu ne može da izgubi, šta god deklarativno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bude rečeno, ali po brojkama neće dostići neke bliskoistočne zemlje koje izbegle broje milionskim iznosom.

- Poslednja smo država Evrope koja nije članica EU, a oslonjena je delom na šengenski prostor. Ovaj položaj nam dodeljuje ulogu zone, a pod silinom pritiska migranata koji idu od Turske. To je naša budućnost i ne treba bežati od toga, već istinito informisati građane - ukazuje Đurović.

On je naveo i faktor "puš-bek" koji usložnjava situaciju.

- Sa hrvatske i mađarske granice vraćaju migrante, a BiH ih odskora zaustavlja na granici, pa se zadržavaju kod nas. Srpski komesar za izbeglice je rekao da ćemo prihvatati i migrante iz BiH koje, neko vreme, nemamo gde dalje da šaljemo - naveo je naš sagovornik i izneo podatak s terena da je u Srbiji sada više od 6.000 migranata koji ne mogu dalje ka EU i da je 18 kolektivnih centara za njih.

Osvrnuvši se na dolazak Fronteksa u Srbiju, Đurović je kazao da njihovo prisustvo ne znači da je Srbija prihvatila ulogu nekakvog sabirnog centra za migrante.

- Hteli smo da budemo partner EU i Fronteks je deo toga. Ne verujem da će Srbija ikada deklarativno biti označena kao mesto gde se gomilaju izbeglice. Nećemo biti ni kao Liban i Turska, ali hoćemo jedan od glavnih igrača na Balkanu. Srbija i prema kapacitetima prednjači kao faktor u upravljanju migracija - zaključio je Radoš Đurović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Đurović: Oficiri za vezu Fronteksa su tu još od prošle godine, sporazum samo o statusu

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2018

Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas da parafiranje ugovora sa Fronteksom treba da reguliše položaj njihovih službenika i uslove rada u Srbiji i podsetio da njihovi oficiri za vezu već rade u Srbiji od prošle godine, gde je i sedište regionalne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.