Srbija još bezbednija: Otvara se nova kancelarija

Izvor: B92, 08.Avg.2023, 18:15

Srbija još bezbednija: Otvara se nova kancelarija

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti koji predviđa bolju zaštitu podataka građana i privrede.

Predviđa se i osnivanje Kancelarije za informacionu bezbednost, a Jelena Mićić iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj istakla je da je Srbija dužna da prati trendove i da uskladi zakon sa novim direktivama EU.

"Evropska unija je unapredila svoj regulatorni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okvir u ovoj oblasti, tako da su donete nove direktive: NIS2 direktiva i akt o sajberbezbednosti. U procesu pristupanja Evropskoj uniji Srbija je dužna da prati te trendove u oblasti informacione bezbednosti", rekla je Mićićeva za RTS.

Kako je objasnila, posle rešenja koje je dao postojeći Zakon o informacionoj bezbednosti, zatim brojnih preporuka stručne javnosti, došlo se do toga da je potrebno da se donese novi zakon o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa NIS2 direktivom i aktom o sajberbezbednosti.

"Zbog krupnih promena i velikih, da kažemo, unapređenja u ovoj oblasti preko 50 članova bi bilo izmenjeno, tako da je iz tog razloga na kraju doneta odluka da se radi novi zakon", objasnila je ona.

Dodala je i da se Kancelarija za informacionu bezbednost formira u skladu sa aktom o sajberbezbednosti.

"Ona će izvršiti objedinjavanje nacionalnog CERTA koji se trenutno nalazi u Ratelu i nadležnosti CERTA za organe vlasti koje se sada nalaze u Kancelariji za IT. Tako da, sada će se te nadležnosti objediniti. Kancelarija za informacionu bezbednost obavljaće i koordinaciju na nacionalnom nivou", rekla je ona.

Operatori su, kako je objasnila, podeljeni u prioritetne ili u važne, u zavisnosti od učestalosti testiranja njihovih zaštitnih sistema, ističe Mićić.

"Kada govorimo o prioritetnim, to su oni, da kažemo, pravni subjekti koji su registrovani da obavljaju delatnosti u oblasti, recimo, energetike, saobraćaja, bankarstva. A kada govorimo o važnim, oni koji spadaju u grupu važnijih operatora IKT sistema i oni su možda malo manjeg stepena važnosti za društvo", rekla je Mićićeva.

Predviđene su i dve javne rasprave o nacrtu zakona, u Beogradu 18. avgusta i u Kragujevcu 21. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.