Srbija jedina država van EU koju će Abe posetiti: Evo zašto je japanski premijer odabrao baš našu zemlju

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija jedina država van EU koju će Abe posetiti: Evo zašto je japanski premijer odabrao baš našu zemlju

Istorijska poseta

Srbija je jedina zemalja koja nije članica Evropske unije, a koju će u sklopu svoje petodnevne evropske turneje posetiti japanski premijer Šinzo Abe, izjavila je danas predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Pročitajte i:

Gostujući na televiziji Pink, ona je istakla da je sutrašnja poseta japanskog premijera Srbiji od izuzetnog značaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << s obzirom na činjenicu da je Japan članica G7, treća svetska ekonomska sila, a i da se u međunarodnim odnosima posmatra kao država koja ima veliki uticaj.

Podsetila je da je Japan od 2001. do danas donirao Srbiji više od 500 miliona evra, i da je za razliku od drugih donatora vodio računa o svojim donacijama, a kao primer navela je japanske gradske autobuske koji su, kako kaže, jasno označeni i za koje postoji pravilo da svako jutro moraju biti čisti.

Navodi da je Japan tehnološki razvijena zemlja, te da su neke od japanskih kompanija već prisutne na našem tržištu, a među njima je "Panasonik" i podsetila da je japanska kompanija za proizvodnju kablova za automobile "Jazaki" prosle godine otvorila svoju fabriku u Šapcu.

Kako je istakla, njihova predviđanja su da će ta kopmanija dostići izvoz od 120 miliona evra i obezbedi posao za 1700 radnika.

Takođe, ističe Joksimović, japansko-francuski konzorcijum dobio je na tenderu deponiju Vinča i najavio ulaganja vredna 300 miliona evra, a Srbija je potpisala sa Japanom i Sporazum o realizaciji jenskog kredita koji se odnosi na Termoelektranu "Nikola Tesla".

- To su ozbiljni pomaci koji bi trebalo da se realizuju tokom 2018. godine - naglašava Joksimović.

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić, upitan da li će tokom Abeove posete biti potpisani neki aporazumi, kaže da će Ministarstvo za evropske integracije potpisati sporazum sa japanskom Agencijom "Džajka", koja je u Srbiji prisutna već dve decenija i koja će nastaviti tehničku podršku, a sporazum će se odnositi, ističe, o slanju japanskih volonetra.

On smatra da je japanski premijer u sklopu svoje turneje odabrao baš Srbiju, jer se naša zemlja pokazala kao stabilna, ali i da su se napori naše politike oko privlačenja stranih investicija isplatili.

- Pomogle su dosta i japanske kompanije, koje su dosta uložile u Srbiju, i koje su dale pozitivne signale da sa ulaganjem nastave i druge kompanije iz Japana - ocenjuje Glišić.

Ističe da je reč o istorijskoj poseti, koja će, kaže, biti odskočna daska za naše dalje odnose.

Dragan Milenković, osnivač Srpsko-japanskog društva, kaže da srpskom narodu japanska kulutra i nije toliko strana, navodeći da je prevedeno, ali i napisano mnogo knjiga o Japanu, da je suši pronašao svoj put do Evrope, ali i da su njihove borilačke veštine kod nas već godinama popularne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Japanski premijer sutra u zvaničnoj poseti našoj zemlji: Ispred Palate Srbija dočekaće ga Aleksandar Vučić

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2018

Srbija jedina država van EU koju će Abe posetiti..Japanski premijer Šinzo Abe stiže sutra u zvaničnu posetu Srbiji, zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Pročitajte i:..Ceremonija svečanog dočeka biće priređena popodne ispred...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.