Izvor: Radio 021, 16.Mar.2019, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i dalje na "crnoj listi" FATF: Zakoni se ne primenjuju, političari to ne priznaju

FATF je najvažnija svetska institucija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Činjenica da je Srbija na "crnoj listi" rizičnih zemalja te organizacije može da ima ozbiljne posledice koje su direktno vezane i za ulazak u EU.

Dok predstavnici vlasti svojim izjavama umanjuju značaj ovakvog statusa Srbije, predstavnici MMF i Svetske banke u razgovoru za Insajder objašnjavaju da je to ozbiljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << problem koji Srbija mora što pre da reši.

Iako je Srbija 2012. prva u regionu počela sa primenom preporuka  FATF, za sedam godina stigla je do “crne liste” uz Siriju, Pakistan, Bocvanu…

Od kada se pre godinu dana našla na crnoj listi rizičnih zemalja, zbog toga što nije usvojila preporučene antikorupcijske zakone, Srbija je na njoj do danas ostala iako su zakoni u međuvremenu usvojeni, jer mora da dokaže i da ih primenjuje.

"Razlog je što je FAFT video da je primena preporuka prespora. Sada se, na osnovu mojih razgovora sa ekspertima, vidi brža primena i zbog toga se nadam da će Srbija uspeti da izađe sa te liste uskoro", rekao je za Insajder Sebastijan Sosa, šef Kancelarije MMF u Beogradu.

Preporuke FATF-a direktno su vezane i za dva glavna pregovaračka poglavlja za ulazak Srbije u EU - poglavlje 23 u oblasti borbe protiv korupcije i 24 u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Kada su otvorena u julu 2016, Srbija se između ostalog, obavezala da će svoje zakonodavstvo uskladiti sa 40 preporuka FATF. Bez toga, nema ulaska u Evropsku uniju. Ovo međutim nisu jedine potencijalne posledice negativne ocene FATF.

"Ukoliko se takav status bude prolongirao to će imati za posledicu opadanje poverenja investitora i stvaranje nesigurne sredine za ulaganje", navodi Sosa.

S druge strane, kada je Srbija u februaru 2018. godine prvi put stavljena na listu rizičnih zemalja, umesto objašnjenja zašto nisu ispunjene date preporuke  premijerka Ana Brnabić je ocenili da je ta odluka politički motivisana.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndgva međutim ima drugačije objašnjenje od premijerke, on smatra da je ta odluka proceduralna.

Sledeću procena, odnosno ocenu napretka Srbije u ispunjavanju datih preporuka , FATF će raditi ponovo u junu. Do tada, da bi bila skinuta sa "crne liste", Srbija mora da dokaže da se usvojeni antikorupcijski zakoni primenjuju i u praksi.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.