Srbija i EU imaju slične stavove, ali Rusija...

Izvor: B92, 14.Jul.2016, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i EU imaju slične stavove, ali Rusija..."

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je za RTS da i dalje ima razlika u odnosu Srbije i Evropske unije prema Rusiji.

“Srbija je na svom putu ka Evropskoj uniji. To je dug put, ali je Srbija napredovala u poslednje dve godine. Srećan sam što se u ponedeljak otvaraju nova poglavlja“, rekao je Mekalister.

Na pitanje da li je najveći problem odnos Srbije prema Rusiji, koji nije saglasan sa sa stavom Evropske unije, Mekalister je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao da vidi polja u kojima Srbija i Evropska unija imaju slična razmišljanja, a u vezi su sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom.

“Ima razlika u odnosu prema Rusiji, ali ima vremena... Ako Rusi primene dogovor iz Minska, onda će odnosi biti relaksiraniji, ali je ta odluka na Moskvi“, istakao je Mekalister.

Uz podsećanje na izjavu američke funkcionerke Viktorije Nuland da Amerika nikada neće primoravati svoje prijatelje da biraju, Mekalister je rekao da poruka Evropske unije ostaje ista.

“Srbija ide ka Evropskoj uniji, ali ima posebne odnose sa Rusijom. To može da pomogne da se učvrste diplomatske veze. Zainteresovani smo za dobre odnose sa Rusijom, ali je Rusija prekršila međunarodno pravo anektiranjem Krima“, podsetio je Mekalister.

Da li je poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ostaje da se vidi, pošto izvestilac Evropskog parlamenta kaže da je to poglavlje važno kao i svako drugo.

Istakao je i da je sloboda medija suštinski važna za demokratiju i podsetio da se u Nemačkoj mediji smatraju četvrtom silom, kao i da je zadatak nezavisnih medija da kontrolišu rad vlade.

“Čujem žalbe novinara, važno je da se obrati pažnja na zabrinutost“, dodao je Mekalister.

Pitanje Kosova je i dalje otvoreno, primena Briselskog sporazuma kasni, ali je Brisel i dalje pri stavu da na kraju poglavlja 35 koje se odnosi na Kosovo treba potpisati pravnoobavezujući ugovor.

“U narednim godinama, kada budemo zatvarali pregovore, moramo da vidimo da se odnosi Srbije i Kosova normalizuju, a Beograd i Priština treba da potpišu sporazum kako bi obe strane mogle da uživaju prava i da se nijedna ne meša u evropski put“, dodao je Mekalister.

Na pitanje da li to znači defakto priznavanje državnosti Kosova, Mekalister je rekao da u Evropskoj uniji ima pet članica koje to nisu učinile i ponovio da je to sporazum koji omogućava uživanje prava obeju strana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.