Srbija dobro trošila sredstva iz EU fondova

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobro trošila sredstva iz EU fondova

Uprkos nekim manjkavostima, Srbija je odgovorno trošila sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije, piše u izveštaju Evropskog revizorskog suda.

Evropski revizorski sud (ECA), najvažnije nezavisno finansijsko nadzorno telo u EU, objavilo je izveštaj u kojem se navodi da je Srbija efikasno trošila sredstva koje je dobila od EU. "ECA je utvrdila da je suma od oko 1,2 milijarde evra, koje je Srbija primila od EU između 2007. i 2013, u načelu efikasno iskorišćena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako bi se zemlja pripremila za članstvo u Uniji", stoji u izveštaju koji je danas objavljen u Briselu.

Sud je utvrdio da je Evropska komisija, kroz usmeravanje fondova ka unapređenju javne uprave, uspostavljanju vladavine prava i suzbijanju korupcije uspešno postavila prioritete, što je dovelo do postepenog poboljšanja u ovim sektorima.

Sa druge strane, konstatovano je da je bilo i manjkavosti, pa se navodi da se evropski program pomoći za reformu pravosuđa sprovodi bez ikakve koordinacije sa sličnim programom vlade Sjedinjenih Američkih Država.

"Programi su u načelu ispunili zacrtane ciljeve, uz izvesne nedostatke kada je reč o planiranju, primeni i održivosti", piše u izveštaju.

"Zbog toga je neophodno da Komisija, uprkos postepenom napretku u upravljanju pretpristupnim (IPA) fondovima, poboljša korišćenje druge generacije IPA za period od 2014. do 2020", zaključili su revizori.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.